Доступність посилання

ТОП новини

«Майдан-2» не вдовольнили поступки влади


Київ – Триває безстрокова акція протесту підприємців на майдані Незалежності в Києві. 25 листопада до неї приєдналися щонайменше 15 тисяч осіб. Окрім вето на Податковий кодекс, вони вимагають відставки парламенту, Прем’єр-міністра та деяких інших урядовців. Представники глави держави зустрілися з підприємцями, однак протестувальники не задоволені результатами, і тому вирішили не залишати Майдан.

У ніч на четвер у наметовому містечку залишалося до 200 протестувальників, однак вже о десятій ранку кількість підприємців, які долучилися до акції протесту на Майдані, за незалежними підрахунками, сягнула 15 тисяч.

Окрім озвучених раніше вимог (ветувати Податковий кодекс та призначити дострокові парламентські вибори), протестувальники висунули нові: зокрема – звільнити міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Приводом стали числення спроби затримати автобуси з людьми, які вирушили на акції протесту з усіх регіонів України. Вчора кількадесят автобусів не змогли виїхати через це, зокрема, з Одеської області. Ще одна причина – кримінальна справа, порушена проти координаторів протесту за перекриття вулиць.

Однак, за словами прес-секретаря київської міліції Володимира Поліщука, справа стосується окремих осіб, частина з яких не причетна до протестів підприємців.

«Це окремі особи, які перекривали вулиці, пошкоджували автомобілі. Зараз слідчі опитують усіх, хто міг це бачити, зокрема водіїв.

На запитання Радіо Свобода, чи є факти тиску на водіїв з боку слідчих, про які повідомляють у ЗМІ, Володимир Поліщук відповів: «Мені про такі не відомо».

Цього разу до малих підприємців, здебільшого торгівців на ринках, приєдналися представники середнього бізнесу, зокрема – аграрного сектору. Так, фермер із Кіровоградщини протестує і проти проекту Податкового кодексу, і проти штучного стримування імпорту зерна.

«Єдиний податок, здатний викорінити корупцію, простий , зрозумілий і прозорий. Ми неодноразово пропонували Президентові та уряду: має фермер 100 гектарів – сплатив 10 тисяч гривень, занесли це в комп’ютер. І можна подивитися, хто має заборгованість, а хто ні. Але ж їм треба, щоб податковий інспектор приходив до тебе разів п’ять на місяць, а то й уночі! Крім того, нам обмежують можливості імпорту, а внутрішні закупівельні ціни занижуються. Рішення про це приймають в країні три чоловіки, тому цілком зрозуміло, хто на цьому наживається», – наголосив фермер.

Він висловив переконання, що аграрії не мають права сьогодні залишатися осторонь, адже вони є головними представниками на селі середнього бізнесу, який в Україні має спільні проблеми й потреби.

Діалог почався, але головна вимога підприємців не виконана

В обід близько трьох тисяч учасників мітингу вирушили на Банкову. Зважаючи на те, що за фактами перекриття вулиць порушена кримінальна справа, колона ішла тротуаром. Серйозних сутичок із правоохоронцями не було, хоча на Лютеранській та інших прилеглих вулицях чергували десятки автобусів із «Беркутом». В Адміністрації Президента погодилися прийняти вісьмох представників від малого бізнесу і вислухати їхні вимоги. Щоправда, обидві сторони оцінили результат переговорів зовсім по-різному.

Під час переговорів перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила, що Податковий кодекс досі перебуває у парламенті, тож Президент побачить його не раніше суботи. Вона пообіцяла, що кодекс досліджуватимуть експерти Адміністрації Президента і нададуть свої висновки голові держави. Проте вже зараз деякі моменти в кодексі стурбували Віктора Януковича, сказала журналістам Ірина Акімова.

«Щодо цього документа, у Президента є глибока стурбованість, пов’язана з одним важливим питанням: чи гарантується захист прав і свобод громадян у Податковому кодексі, проголосованому парламентом? – пояснила пані Акімова. – Чи немає суттєвого ущемлення прав і свобод за рахунок нестримного розширення повноважень державних органів, зокрема податкової адміністрації».

Акімова говорить, що влада нарешті порозумілася із представниками малого бізнесу. Так, за її словами, буде створений спільний орган із представників обох сторін, який у форматі круглого столу вирішуватиме всі проблемні питання.

Самі ж підприємці оцінюють домовленості інакше. Учасник зустрічі, координатор акцій протесту підприємців Оксана Продан вважає, що головна вимога Майдану не виконана.

«Нас вислухали, але того рішення, яке нам потрібне, не прийняли. Ми стоятимемо на Майдані, в нашому Місті Волі, доки рішення не буде прийняте», – наголосила вона.

Близько п’ятої вечора до мітингу на майдані Незалежності приєдналися пікетувальники з Банкової. За підрахунками правоохоронців, до шостої вечора на майдані Незалежності було близько чотирьох тисяч осіб. Частина з них має намір залишатися там цілодобово.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG