Доступність посилання

ТОП новини

Влада зволікає, щоб не змінювати Податковий кодекс?


Київ – Президент, Кабінет міністрів та провладна парламентська більшість упродовж нинішнього тижня вирішуватимуть, у чому поступитися підприємцям, що проводять акцію протесту проти Податкового кодексу. Упродовж цього часу влада намагатиметься зробити все можливе для послаблення протестного руху, кажуть експерти. Тим часом, опозиція вимагає від Президента накласти вето на документ і звільнити віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка.

У вівторок має відбутися нарада Прем’єр-міністра Микола Азарова та голови Верховної Ради Володимира Литвина з керівниками парламентських фракцій. Незважаючи на те, що нинішній тиждень є пленарним, йтиметься про можливість призначення позачергового пленарного засідання парламенту наступного тижня, 8 грудня, для розгляду проекту дербюджету-2011. Утім, перш ніж взятися за держбюджет, влада планує поставити крапку у питанні податкового кодексу. Заступник голови фракції Партії Регіонів Михайло Чечетов зазначив, що до четверга відбуватимуться зустрічі представників адміністрації Президента, Кабінету міністрів та представників підприємців.

«У четвер глава держави запланував зустріч за його участі з Кабінетом міністрів та Адміністрації Президента, і підприємців. До цього часу можуть бути сформульовані конкретні пропозиції, тоді Президент ухвалить остаточне рішення», – каже він.

Сценарії для парламенту пишуться на Банковій – Шкіль

Натомість БЮТ наполягає на ветуванні документу главою держави та на ухваленні держбюджету наступного року на чинній податковій базі. Крім того, опозиція знову вимагає появи у сесійній залі парламенту віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка. БЮТ має намір провести голосування з питання його звільнення з посади, зазначив Радіо Свобода, народний депутат від цієї політичної сили Андрій Шкіль. Утім, він зауважив, що це лише попередні плани, які можуть зазнати змін.

«Здоровий глузд і нинішня українська влада – це речі не сумісні, вони прямо протилежні. Тому очікувати можна все що завгодно. Плани Верховної Ради можуть змінитися в один день, тому що, на превеликий жаль, сценарій для Верховної Ради пишеться на вулиці Банковій. Із ним депутатів від більшості знайомлять за п’ять хвилин до початку сесійного засідання, тому все може трапитися», – заявив Шкіль.

Влада тягне час і виснажує мітингувальників

Утім, влада дарма час не втрачатиме і докладе максимум зусиль для послаблення протестного руху, вважає професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Зараз вони намагатимуться розколоти підприємницький рух, відділити його від політичної опозиції і піти на якісь поступки. А з боку підприємців важливо, щоб мережа не тільки збереглася, а й поповнилася представниками інших верств. Україні потрібне щось на зразок профспілки «Солідарність», – відзначив політолог.

Водночас, деякі експерти кажуть, що влада затягує час, щоб виснажити мітингувальників на Майдані й послабити протестний рух підприємців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG