Доступність посилання

ТОП новини

Майдан: Цінуємо вето Президента, але чекаємо на виконання додаткових вимог (європейська преса)


Прага – Європейська преса коментує вето Президента Януковича на Податковий кодекс, як цього вимагають демонстранти на київському Майдані, і наголошує, що такий крок Президента– лише початок виконання вимог страйкарів – представників малого і середнього бізнесу в Україні. Тим часом у подальших публікаціях секретного американського дипломатичного листування інтернет-видання WikiLeakes підтверджуються ознаки зневаги російського лідера Володимира Путіна до України як суверенної держави. Деякі видання пишуть про ознаки розколу серед членів організації російських співвітчизників в Україні.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що перед від’їздом на саміт ОБСЄ до Казахстану Президент Янукович повідомив у Борисполі про вето, яке він наклав сьогодні на новий Податковий кодекс. Тут також наголошено, що команда Януковича виробила зауваження лише до частини кодексу, а демонстранти на Майдані вимагають не лише скасування цілого Податкового закону, а також виконання їхніх додаткових вимог: відставки уряду Азарова, розпуск чинного парламенту та оголошення на березень 2011 року нових виборів до Верховної Ради. «Жечпосполіта» цитує представника українських підприємців, котрі страйкують на Майдані, який каже, що «цінуємо крок Президента, але чекаємо на виконання наших додаткових вимог, особливо розпуску Верховної Ради і нових парламентських виборів».

Московське видання «Комерсант» наголошує, що акції протесту підприємців в Україні набрали масового характеру і досить небезпечного для влади Януковича посилення. Видання наводить деякі найбільш поширені гасла демонстрантів: «Банду геть!», «Азарова і Тігіпка у відставку!», «Ми за чесні податки». Газета нагадує, що акції протесту тривають із 22 листопада і представники Майдану в Києві вже домоглися вето Президента на антипідприємницький Податковий кодекс, однак мають ще політичні вимоги, включно з розпуском Верховної Ради і призначенням виборів до неї на наступний березень.

Чеська «Лідове новіни» інформує про нові публікації WikiLeaks американської секретної дипломатичної пошти, в яких підтверджуються образливі для України слова російського Президента Володимира Путіна, висловлені ним під час саміту НАТО навесні 2008 року в Бухаресті. З американської дипломатичної пошти випливає, що Путін характеризував у Бухаресті, перед главами держав НАТО і президентом США Джорджем Бушем, ненависну йому суверенну Україну як «штучний витвір, зліплений із польських, чеських, румунських, а переважно – з російських земель».

Московська «Нєзавісімая газета» наголошує, що «русскій мір» України розколюється» і це стало очевидне на черговому з’їзді російських співвітчизників у Києві, коли Партії регіонів вдалося, за згодою російського посольства в Україні, переобрати «в режимі секретності» члена цієї партії і депутата Верховної Ради Вадима Колесниченка керівником координаційної ради. Частина із понад сотні зареєстрованих в Україні проросійських організацій була категорично проти Колесниченка і проти диктату Партії регіонів. «Нєзавісімая газета» також цитує джерела, з яких випливає, що лише МЗС Росії профінансував проросійські організації в Україні у минулому році на 14 мільйонів доларів, але більша частина з цих грошей, ймовірно, «потрапила до особистих кишень» керівників найбільших організацій «російських співвітчизників» в Україні. Газета наводить слова київського експерта Михайла Погребінського, який каже, що «керівники Партії регіонів успішно експлуатують гасла про дружбу і співпрацю з Росією і нічого для цього не роблять».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG