Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks: В Україні, Росії, Білорусі владарюють мафіозні клани (європейська преса)


Прага – Далеко не все в оприлюднених WikiLeaks американських дипломатичних телеграмах є буденними плітками, зауважують відомі європейські експерти. Зокрема, це стосується характеристик різними знаковими і добре обізнаними особами, котрі фігурують в американських дипломатичних донесеннях, нинішніх політичних режимів у Росії, Україні, Білорусі. Зокрема тут цитують одного з прокурорів Іспанії зі стажем, котрий сказав у лютому цього року американським дипломатам у Мадриді, що в Білорусі, Чечні, Росії, Україні «неможливо відрізнити діяльність урядів від організованої злочинності». Преса повідомляє про те, як «Нафтогаз України» та російський «Газпром» «демонструють дружбу», яку їм «дозволив» представник сумнівної компанії «РосУкрЕнерго».

Брюссельський оглядач Ендрю Ретман аналізує на сторінках EUObserver публікацію WikiLeaks, яка подає розмови з відставним прокурором Іспанії Хосе «Пепе» Ґрінда Ґонзалеса з американськими дипломатами у лютому цього року в Мадриді. Цей речник іспанської феміди попередив, що такі держави, як Білорусь, Грузія, Росія, Україна – вже є, або ж стають «мафіозними державами», де «важко відрізнити діяльність урядів від організованої злочинності». Прокурор наголосив, що за 10 років його роботи набрався страху щодо власної безпеки завдяки справам, зокрема, про російську мафію, коли російське ФСБ «поглинає» російську мафію, «регулюючи» її керівний склад за допомогою вбивств, щоб зробити організовану злочинність слухняним знаряддям у своїх інтересах. Тут також йдеться про деякі ключові постаті в Адміністрації Президента Януковича, які представляють інтереси російської організованої злочинності, наводяться приклади зв’язків українського газового ділка Дмитра Фірташа з одним із верховодів російської мафії Семеном Могилевичем. Ендрю Ретман також пояснює побоювання європейських чільників із приводу повернення до газового бізнесу в Україні й Росії такої постаті, як Дмитро Фірташ. EUObserver звертає увагу на занепокоєння в Брюсселі щодо нових непрозорих оборудок між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», котрі можуть підготувати ґрунт для «повномасштабного поглинання Росією українського газового транзитного сектору».

Російська «Нєзавісімая газета» інформує про нові оборудки «Нафтогазу» і Газпрому», які «дозволяють демонструвати дружбу». Газета наводить думки експертів про те, що «сьогодні ситуація розвивається вже по російському сценарію, коли Євросоюз не демонструє готовності вкладати понад 6 мільярдів євро у модернізацію української ГТС, а українська сторона поступово схиляється до проекту газового зближення з Росією».

Польська «Жечпосполіта» інформує про брутальне знесення владою у Києві наметового містечка протестувальників – малих підприємців на Майдані проти нового Податкового кодексу. Газета цитує учасників протесту, які характеризують ухвалені Верховною Радою зміни до Податкового закону як «косметичні», котрі не задовольняють малого і середнього бізнесу, що вимагає взагалі повної відмови від такого проолігархічного закону про податки. Чимало підприємців, як цитує «Жечпосполіта», вважають себе ошуканими цими діями влади довкола Податкового кодексу і обіцяють продовжити боротьбу, не дивлячись на брутальне знесення наметового містечка на Майдані.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG