Доступність посилання

ТОП новини

Україна досягла поступу в боротьбі з торгівлею людьми


Київ – Україну виключили зі списку держав, які перебувають під наглядом через торгівлю людьми. Про це повідомив посол США в Україні Джон Теффт під час церемонії нагородження українців, які зробили внесок у боротьбу із цим явищем. Утім, проблема новітнього рабства в Україні все ще викликає тривогу – погоджуються і міжнародні організації, і представники українського уряду.

Від початку незалежності об’єктами торгівлі стали понад 110 тисяч українців. Найчастіше злочинці вивозили їх до Росії, Туреччини та країн Європи у трудове чи сексуальне рабство. Кожен десятий потерпілий зазнавав експлуатації у межах України. Таку статистику наводить Міжнародна організація з міграції.

Дедалі більше українських дітей звільняють із рабства

Між тим, за останній рік закордонні фахівці відзначають суттєвий прогрес в організації боротьби з торгівлею завдяки діям громадських та урядових організацій. Так, за 2010 рік із трудового та сексуального рабства визволено понад 120 дітей – це більше, ніж за всі попередні роки разом.

Голова організації «Сучасник» Ельвіра Мручковська допомагає жертвам торгівлі людьми вже 10 років і отримала нагороду за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми.

В інтерв’ю Радіо Свобода вона розповіла: «За цей час були різні випадки. Один із найжахливіших – коли ми рятували дитину із сексуального рабства. Вона сирота і потрапила до рук злочинців, які шукали дівчат для заняття проституцією в Києві. Було важко. Ми переховували її на анонімній квартирі. Розуміли, що від нас залежить її життя. Злочинці, які її шукали, використовували всі можливі методи пошуку. До цього вони знущалися з неї, топили, підпалювали волосся… Суд у справі йде до завершення».

Українці стають об’єктами торгівлі чи не найчастіше в Європі, зазначають міжнародні правозахисні організації. Проте дедалі більше жертв торгівлі людьми повертаються додому й отримують допомогу, відзначає посол США в Україні Джон Теффт.

«Багато українців все ще потерпають від цього жахливого злочину, але влада і громадськість зробили важливі кроки для боротьби з цим явищем. Тому Україна вилучена зі списку держав, які перебувають під наглядом через небезпечну ситуацію з торгівлею людьми. Американський уряд продовжує допомагати Україні в протидії цьому явищу», – наголосив посол.

Злочинний бізнес можна подолати лише спільними зусиллями

Торгівля людьми є дуже прибутковим і добре організованим нелегальним бізнесом, а отже, Україна залучатиме для її подолання всі ресурси і суворо каратиме винних, обіцяє заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фаринник.

«Міністерство створило окремі підрозділи для боротьби з торгівлею людьми на місцях. Навчаємо слідчих специфіці цієї роботи. Такі злочини неоднозначні. Кожен розкритий злочин – це не окрема особа, це організована злочинна група», – зазначає заступник міністра.

Сьогодні український уряд готує законопроект про протидію торгівлі людьми та довгострокову державну програму, які мали б створити мережу упередження таких злочинів і надання допомоги потерпілим. Ця система вже пройшла випробування в пілотному проекті, який охоплює п’ять областей України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG