Доступність посилання

ТОП новини

Президента просять захистити українську церкву


Донецьк – На Донеччині загострився конфлікт між священнослужителями Київського і Московського патріархатів. Москвичі спробували силою захопити український храм у селі Кам’янка Донецької області. Про це у своєму відеозверненні до Президента України заявив Архієпископ Донецький і Маріупольський Української Православної Церкви Київського Патріархату Сергій. За його словами, це вже друга спроба прихильників російської церкви відібрати в українців культову споруду. Представники Московського патріархату ситуацію не коментують, а місцева влада дотримується нейтралітету.

Архієпископ Сергій у відеозверненні до Президента України б’є на сполох: український храм у селі Кам’янка на Донеччині в небезпеці. У понеділок московські священнослужителі провели фіктивні збори місцевої громади, які ухвалили передати церкву під контроль Московського патріархату. Це відбувалось за ініціативою донецького бізнесмена Анатолія Корюка – друга керівника російськомовної церкви на Донеччині Митрополита Іларіона.

Таємні збори нагадували справжнє рейдерське захоплення, адже, як розповів Радіо Свобода Владика Сергій, бізнесмен привів із собою групу людей сумнівної зовнішності, які не пускали на збори представників київської церкви.

«Зі мною приїхали ще шестеро священиків. Коли вони побачили, що ми підходимо до будівлі, де відбувались збори, з машин повиходили такі чоловіки кримінальної зовнішності, стали в ряд і сказали: ідіть звідси (насправді, це було по-іншому сказано). Коли ми намагались пройти туди, один схопив мене, порвав підрясник, пояс. Другий штовхнув мене у груди, почалась бійка», – розповів Архієпископ Сергій (дивитись відео: частина перша, частина друга).

Селищна рада визнала збори нелегітимними, оскільки з тисячі жителів села там були присутні лише 80 осіб, більшість із яких представились співробітниками невідомої служби безпеки. За словами владики Сергія, бізнесмен Корюк дав йому слово, що таки захопить храм у рідному селі і зробить його російськомовним.



Москвичі цікавляться спорудами, що мають історичну цінність


У Московській єпархії ситуацію не коментують і не відповідають на дзвінки журналістів. Між тим, згідно з протоколом зборів, московська церква хоче допомогти парафіянам села Кам’янка, адже, за свідченнями священиків, настоятель церкви довів її до зубожіння.

Представники Київського патріархату мають іншу думку: радянська влада залишила від цієї церкви лише самі стіни, парафіяни відновлювали її 15 років, а священики Московського патріархату хочуть привласнити чужі здобутки. Москвичі полюють лише на культові споруди, українські церкви у пристосованих приміщеннях їх не цікавлять, стверджує архієпископ Сергій. За його словами, за останній час це вже другий храм, який відбирають у київської церкви. За подібною схемою росіяни захопили храм у селі Новоселівка.

«Все відбувається за мовчазної підтримки влади, яка підтримує Московський патріархат у будь-яких починаннях. І таким чином у нас другий храм забирають. Це в них вже відпрацьована схема. У 2008 році так у нашої церкви забрали храм Різдва Іоанна Хрестителя в Старобєшівському районі, в селі Новоселівка», – говорить священик парафії святого і праведного Петра Калнишевьского в Донецьку Сергій Безкутський.

Місцева влада відкидає обвинувачення в лобіюванні інтересів московської церкви.

«Враховуючи положення закону, що церква відокремлена від держави, ми не втручаємось у такі конфлікти», – говорить начальник управління у справах релігії Донецької облдержадміністрації Ольга Маштакова.

На сьогодні в Донецькій області близько сотні храмів належить до Київського патріархату, і втричі більше – до Московського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG