Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International: рівень корупції у світі зростає


Прага – Чим люди бідніші і молодші, тим частіше вони змушені давати хабарі. При цьому рівень корупції за останні три роки в світі зріс – так вважає більше половини учасників опитування, яке провела міжнародна неурядова організація Transparency International. Найбільше таку тривожну тенденцію помітили жителі Європи і Північної Америки. Результати опитування оприлюднили сьогодні в Берліні.

У Всесвітньому корупційному барометрі Transparency International взяли участь понад 90 тисяч людей у 86 державах і територіях. На відміну від інших досліджень неурядової організації, в яких беруть участь експерти, це опитування є зрізом громадської думки.

73 відсотки жителів Європейського Союзу сказали, що рівень корупції за останні три роки там зріс, так само вважає 72 відсотки американців. Про посилення корупції також говорить 30 відсотків громадян України, але переважна більшість думає, що проблема залишається без змін.

Кожен третій житель України зізнався, що протягом року давав хабар. У Грузії таких лише три відсотки. Про подібний досвід повідомляє і 5 відсотків американців, які скаржаться на загострення проблеми.

Як виявилося, найчастіше люди в усьому світі дають хабарі правоохоронцям. Цей показник майже подвоївся з 2006 року. Дедалі більше громадян також розповідають про хабарі суддям та чиновникам за різноманітні дозволи. Більше половини респондентів зізналися, що підплачують державним службовцям, щоб уникнути проблем зі владою, чверть кажуть, що таким чином хочуть прискорити справи.

Найменше довіри в світі до політичних партій

Чим менше людина має грошей, тим частіше їй доводиться підплачувати іншим. За даними опитування, бідніші вдвічі частіше, ніж їхні багатші співвітчизники, дають хабарі за базові послуги, такі як медицина та освіта.

Проблема корупції актуальніша для молоді. Третина людей до 30 років зізналася, що протягом року давала комусь хабарі.

При цьому мало хто довіряє державі чи політикам. Вісімдесят відсотків учасників міжнародного опитування сказали, що політичні партії є корумпованими чи дуже корумпованими. Географія такої недовіри дуже широка – від Австралії і США до Іраку та Індії. А це, на думку оглядачів, підриває роль партій у демократичному процесі.

Є і регіональні відмінності. Громадяни України вважають найкорумпованішою судову гілку влади, Росії і Білорусі – державних службовців, у Росії також сильна недовіра до міліції. А от в Сінгапурі громадяни вважають корумпованими мас-медіа, в Норвегії – релігійні структури.

Люди не повинні мовчати про корупцію

Автори дослідження вперше запитували у людей, як найкраще протидіяти корупції. Сімдесят відсотків сказали, що прості люди можуть вплинути на викорінення цього явища, а половина готові самі давати відсіч хабарникам. Щоправда, якщо на Заході про факти корупції готові повідомляти 90 відсотків людей, то у нових незалежних державах, куди дослідники зараховують і Україну, таких уже половина.

Представники Transparency International вважають, що саме тут криється великий потенціал. Якщо залучити громадськість, краще захищати інформаторів, то влада буде змушена реагувати на сигнали, а світ стане прозорішим, сподіваються оглядачі.

За даними опитування Transparency International, 59 відсотків українців вважають, що зусилля нинішньої влади у боротьбі з корупцією є неефективними. Критично налаштовані до верхів і чимало європейців. Негативно оцінюють дії своїх керівників 68 відсотків французів і 76 відсотків німців. А от у Люксембурзі, Нідерландах і Данії картина протилежна, там більшість людей називає дієвими кроки влади у боротьбі з хабарниками, чудовою оцінкою можуть похвалитися і керівництво Грузії (77 відсотків) та Азербайджану (66 відсотків).
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG