Доступність посилання

ТОП новини

Справу надання політичного притулку Данилишину мають вирішити до 28 лютого


Колишній міністр економіки Богдан Данилишин
Колишній міністр економіки Богдан Данилишин

Прага – Екс-міністр Богдан Данилишин, якого вже близько двох місяців утримують у камері попереднього ув’язнення в одній з празький тюрем, попросив політичний притулок у Чехії. Данилишина заарештували на основі запиту в Інтерполі, що його подала Україна. Його обвинувачують в Україні за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу. Представники опозиції називають справу сфабрикованою і заявляють про політичне переслідування колишнього міністра уряду Юлії Тимошенко. В інтерв’ю Радіо Свобода чеський адвокат екс-міністра Маріна Махіткова розповіла про перебіг процедури надання політичного притулку.

– Коли ви востаннє бачилися з паном Данилишиним і як він почувається?

– У п’ятницю вранці я бачилася з ним в тюрмі «На Панкраці». Сказала б так: він виглядає, як того вимагають обставини, адже в тюрмі вже два місяці. Виглядає добре і тримається.

– Що вам відомо про прохання пана Данилишина отримати політичний притулок у Чеській Республіці?

– Ця заява була подана та офіційно оформлена працівниками Міністерства внутрішніх справ 29 листопада цього року.

– Як діє чеське законодавство у таких випадках далі, скільки часу триває вирішення справи?

– Згідно з законом вирішення справи у першій інстанції триває до трьох місяців. Ми повинні твердо вірити, що Міністерство внутрішніх справ з цим упорається і до трьох місяців справу вирішить.

– Чи може українська сторона законним чином зупинити чи якось вплинути на справу надання політичного притулку Богданові Данилишину?

– Не думаю, що Україна може тут якось втрутитись до справи. Це вирішує Чехія і це повністю в її компетенції.

– Чи може з чеської сторони виникнути якась перешкода, яка б могла змінити рішення пана Богдана Данилишина попросити політичний притулок у Чехії?

– Ні, точно немає. Думаю, що справі покладено початок. Якщо б з української сторони дійшло до змін, якщо б вона визнала, що процес, який там відкрили – незаконний і що він не спирається на положення Карного кодексу України, то тільки така реальність, можливо, могла би вплинути на його рішення. Але з огляду на сучасний стан справ із охороною прав людини в Україні й тих процесів, які там відбуваються, коли українського адвоката пана Данилишина не допускають до його карної справи, думаю, що за такого стану справ зміна рішення неможлива.

– Колишній міністр України Богдан Данилишин є в історії Чехії першим VIP-в’язнем, в’язнем високого державного рівня. Чи може цей факт якось вплинути на двосторонні відносини України і Чеської Республіки?

– З огляду на міжнародні зобов’язання Чехії, які випливають з усіх міжнародних договорів, не думаю, що цей випадок міг би вплинути на двосторонні чесько-українські відносини. Тому що кожна держава є суверенною державою, а міжнародні зобов’язання стоять вище двосторонніх відносин окремих країн. Думаю, що справа Данилишина на взаємний успіх чи неуспіх у двосторонніх відносинах не мала б мати впливу.

– Що на Вашу думку спонукало Богдана Данилишина просити політичного притулку в Чехії?


– Пан Данилишин ухвалив це рішення на основі інформації, яку йому передав його український адвокат, коли він дізнався, як розглядають цю справу в Україні, та й не лише його справу, а й інших членів опозиції. І загалом стан судочинства, як підходять прокуратура та суди до вирішення і його питання, і справ інших політичних опонентів... – саме на базі цих реалій пан Данилишин вирішив, що ситуація критична, що немає жодної гарантії, що його в Україні чекає справедливий процес. Я б сказала, що це є той єдиний і найсуттєвіший аргумент, чому він вирішив подати цю заяву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG