Доступність посилання

ТОП новини

Замість української школи каналізаційний колектор?


У Сімферополі Українська школа-гімназія стала провідним навчальним закладом автономії, популярним не лише серед етнічних українців, але й серед кримчан інших національностей
У Сімферополі Українська школа-гімназія стала провідним навчальним закладом автономії, популярним не лише серед етнічних українців, але й серед кримчан інших національностей

Сімферополь – Севастопольська громадськість протестує проти затягування будівництва єдиної у місті української школи-колегіуму. Її заклали кілька років тому, а торік місцеві «регіонали» заблокували фінансування будівництва з міського бюджету Севастополя. Цього року кошти надійшли з Держбюджету, але севастопольські чиновники вирішили витратити їх на інші цілі. Громадський комітет «Український Севастополь» у своїй заяві назвав такі дії «антиукраїнськими».

За повідомленнями місцевої преси, начальник Управління капітального будівництва Севастопольської міської державної адміністрації Олександр Ліфшиць на засіданні постійної комісії міськради з питань бюджету і фінансів анонсував можливе використання майже 5 мільйонів гривень, виділених Кабінетом міністрів України на продовження будівництва української школи-колегіуму у 2010 році, на завершення спорудження міського каналізаційного колектора.

Координатор Громадського комітету «Український Севастополь» Микола Владзимірський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що будівництво української школи-колегіуму навмисне гальмують на різних рівнях: «Ці дії чи заяви ми вважаємо антиукраїнськими і визначаємо їх як незаконне обмеження конституційних прав молодих севастопольців всіх національностей на отримання освіти державною мовою».

За словами Владзимирського, представники влади також публічно обговорюють можливість зміни україномовного статусу майбутньої школи-колегіуму.

Все списати на прокуратуру?

За словами Олександра Лівшиця, зараз прокуратура Севастополя проводить розслідування за фактом розкрадання колишніми чиновниками Севастопольської міськадміністрації державних коштів, виділених у минулі роки на спорудження української школи. І тепер недобудоване приміщення школи-колегіуму є «речовим доказом», а будь-які будівельні роботи на ній поки припинені. Тож, щоб не повертати кошти до Держбюджету, їх слід використати на інші нагальні потреби міста – вважає чиновник.

Тим часом у Громадському комітеті «Український Севастополь» переконані, що слідчі дії є лише приводом для того, щоб зірвати створення у Севастополі сучасного україномовного навчального закладу. Адже заснована у сусідньому Сімферополі Українська школа-гімназія стала провідним навчальним закладом автономії, популярним не лише серед етнічних українців, але й серед росіян, кримських татар і кримчан інших національностей.

Закиди представників громадськості чиновники поки не коментують, але начальник Управління капітального будівництва Севастопольської міськдержадміністрації Олександр Лівшиць пообіцяв, що наступного року буде проведено новий тендер і будівництво української школи-колегіуму продовжиться.

Зараз у Севастополі є лише одна школа з українською і російською мовами навчання, всі інші – російськомовні.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG