Доступність посилання

ТОП новини

Медичне обслуговування для українців важливіше, ніж демократичні свободи – опитування


Київ – Право на безкоштовне медичне обслуговування виявилося для українців найважливішим. Це засвідчили результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. На друге місце українці поставили своє право на працю. До трійки пріоритетів увійшло також право на соціальний захист.

Право на безкоштовну медичну допомогу найважливішим для себе назвали 56 відсотків опитаних, повідомив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто. Результати дослідження вказують на те, чим українці найбільше стурбовані, відзначив він.

«Уявлення людей про те, що для них важливо, відображає не реальну важливість, а є певною сумішшю: по-перше, того, що дійсно для них важливо, по-друге, це актуалізація того чи іншого права. Скажімо, право на життя об’єктивно важливіше, але коли немає безпосередньої загрози, то люди не будуть писати про те, що для них це важливо», – пояснив Паніотто.

Право на безкоштовне медичне обслуговування українці вважають не лише найважливішим, а й таким, що найбільше порушується, засвідчило соціологічне дослідження.

Обов’язкове державне медичне страхування складе ціну здоров’ю – Григорович


Член парламентського комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат від НУНС Лілія Григорович каже, що не варто дивуватися таким результатам опитування, оскільки система охорони здоров’я України є найменш ефективною в Європі. Утім, депутат має рецепт того, як зберегти конституційну норму про гарантування громадянам безкоштовного медичного обслуговування і водночас зробити вітчизняну медицину ефективною.

«Я є довговічний автор проекту закону про загальнообов’язкове державне медичне страхування. Проводиться це сьогодні у Сполучених Штатах Америки, в тій чи іншій модифікації в країнах Балтії, Польщі, Російській Федерації, Молдові, тільки не в Україні. Я не хочу сказати, що це панацея, але це пусковий механізм, який складе ціну здоров’ю та перелік тих медичних послуг, які може надати держава», – зауважила Лілія Григорович.

У нас достатньо робочих місць із дуже поганими умовами праці – Хара

Другим найважливішим для себе правом українці назвали право на працю. Таку відповідь дав 41 відсоток опитаних. Це при тому, що у першому півріччі 2010 року рівень безробіття в Україні становив близько 9 відсотків. Решта учасників дослідження, вочевидь, просто не задоволені своє роботою, припустив член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат від Партії регіонів Василь Хара.

«У нас сьогодні достатньо вакантних робочих місць, щоб піти і влаштуватися на роботу. Але люди приходять і які їм місця пропонують? Минулого століття! З дуже поганими умовами праці і дуже низькою заробітною платою. Заробітна плата у нас одна з найнижчих у Європі, та ще й загальнодержавна заборгованість із заробітної плати, яка тягнеться вже більше 10 років», – наголосив Хара.

Відтак, відзначають експерти, не дивно, що третім найважливішим для українців правом виявилося право на соціальний захист. Те, що за такий пріоритет висловилося 37 відсотків респондентів, цілком логічно при слабкій системі охорони здоров’я та недорозвиненому ринку праці, кажуть вони. Виправдано, на думку експертів, і те, що у країні, яка потерпає від соціальних негараздів громадяни вважають найменш важливими: виборче право та права на об’єднання і мирні зібрання. Під час опитування такі пріоритети для себе обрали від трьох до шести десятих відсотка респондентів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG