Доступність посилання

ТОП новини

Тарас Березовець: кадрові рокіровки Президента – результат місцевих виборів


Тарас Березовець
Тарас Березовець

Ярина Скуратівська

Київ – Президент Віктор Янукович провів низку чергових кадрових змін. Відповідні укази з’явилися на сайті глави держави учора пізно ввечері. Так, Президент звільнив Василя Горбаля з посади голови Львівської облдержадміністрації, а Михайла Цимбалюка – Тернопільської. Іншим указом, Цимбалюк був призначений керівником ОДА Львівської області. Головою ж Тернопільщини став Валентин Хоптян, який до цього очолював Підволочиську райдержадміністрацію Тернопільської області. Президент також змінив міністра охорони здоров’я і подав до парламенту подання щодо звільнення голови Нацбанку Володимира Стельмаха. Про зміни і те, що за ними криється, Радіо Свобода розповів політтехнолог Тарас Березовець.


– Вдруге за останній час укази Президента про звільнення та призначення з’являться пізно ввечері. Чи можна вважати це політтехнологічним ходом?


– Подібні паралелі й справді з’явилися, я не знаю, чи робиться це навмисне, але два випадки свідчать про те, що певна тенденція відбувається. Можливо, це пов’язано зі стилем роботи Президента чи його президентської канцелярії, але я думаю, що оцінок і коментарів від цього факту не буде менше.

– Щодо рокіровки голів ОДА. Новим головою Львівщини став Михайло Цимбалюк, який раніше був головою львівської міліції. Про що йдеться: про намагання забезпечити імідж Партії регіонів на Львівщині, оскільки, пан Цимбалюк має там непогану репутацію, чи, все ж, пан Горбаль не справився?

– Я думаю, це пов’язано з підсумками останніх місцевих виборів. Я б назвав це відтягнутою відставкою у часі. Насправді, поряд із відставкою глави Львівської ОДА , вчора з’явилася інформація, яка поки що не підтвердилася стосовно того, що у відставку нібито був відправлений ще й голова Запорізької ОДА п. Петров. Якщо це справді так, то очевидно, що це є однозначно наслідком виборів, тому що у Львівській, як і Запорізькій областях, Партія регіонів не отримала того, на що розраховувала. Зокрема, пан Петров може бути звинувачений у програші кандидата з Партії регіонів на виборах Запорізького міського голови, а от у Львові, зрозуміло, ситуація погіршувалася ще й тим, що проти Горбаля працював його однопартієць п. Писарчук.

– І про відставку Зиновія Митника з посади міністра охорони здоров’я було багато розмов. Йому на заміну пророкували багато відомих осіб, однак міністром призначили відомого кардіохірурга Іллю Ємця, наступного дня після відвідання президентом центру дитячої кардіології і кардіохірургії. Як ви це можете пояснити?

– Тут теж немає нічого дивного, ця відставка була запрограмована. І головною причиною було не виконання п. Митником своїх обов’язків, а те, що його називали креатурою Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Оскільки зараз відбувається масове зачищення держаних структур від персоналій, пов’язаних із прем’єром, ця відставка мала відбутися у першій порції, але тоді цього не сталося, хоча Митник таки позбувся своєї посади. Інша річ, на яку я хотів би звернути увагу, що ніхто з двох інших кандидатур, які називалися в якості можливих наступників (а це нардеп Тетяна Бахтєєва і секретар РНБО Раїса Богатирьова), не був призначений міністром. Це теж є симптоматично, адже їх обох пов’язували з фігурою Ріната Ахметова. Тобто, найбагатший українець так само втрачає позиції, бо не зміг пролобіювати свої кандидатури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG