Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова НБУ Арбузов: молодий і близький до родини Януковичів


Донецьк – Парламент затвердив на посаді голови Національного банку Сергія Арбузова. З вересня Арбузов є першим заступником голови НБУ. 34-річний донецький банкір, який досі перебуває в лавах партії «Наша Україна», - хто він насправді і як пояснити його стрімкий злет?

Сергій Арбузов з молодого віку на керівних посадах: 12 років тому, у свої 22, він очолив відділення Приватбанку у місті Костянтинівці Донецької області. Завдяки добрій роботі, його наблизили до Укрбізнесбанку, який пов’язують із родиною Януковичів. За успішну кар’єру Арбузов має бути вдячний своїй матері. Про це Радіо Свобода на умовах анонімності розповів старий знайомий і однопартієць Сергія Арбузова.

«Він звичайна людина. У нього мати займалась банківською справою. Ось так він стартував, зробив блискучу кар’єру. Його мама зробила для цього все можливе», – сказав приятель Арбузова.

Сергій Арбузов – людина сімейна. Як усі банкіри, веде замкнений спосіб життя, сказав Радіо Свобода його однопартієць. Також він додав, що був здивований, побачивши банкіра на обласній конференції «Нашої України» у 2006 році. У ті часи всі, хто міг, у Донецьку «змінювали» колір із синього на помаранчевий. Втім, здивування співрозмовника пояснюється тим, що вже тоді Арбузов був наближений до найвищих кіл регіоналів, адже Укрбізнесбанк представляв фінансові інтереси донецької верхівки. Події тих років уже далеко позаду. Втім, Арбузов досі залишається в партії.

«Це йому не заважає, адже він не є публічною людиною», – сказав однопартієць.

150 мільйонів у декларації – чиї це гроші?


Торік претендент на посаду голови Нацбанку задекларував більше 150 мільйонів гривень доходів. При цьому, як повідомляють ЗМІ, згідно із записом у паспорті, за рішенням суду Сергієві Арбузову дозволяють проводити фінансові операції без ідентифікаційного номера. Співрозмовник Радіо Свобода назвав це зухвалістю і ознакою того, що Арбузов є утримувачем своєрідної «каси» осіб, яким він допомагає.

«Це дуже велика сума, щоб так просто взяти і показати її. Скоріш за все, це не його гроші. Просто їх через нього показують», – відзначив нашоукраїнець.

Із призначенням Сергія Арбузова головою НБУ у відомстві, ймовірно, почнуться кадрові перестановки, адже особливістю донецького банкіра є намагання оточити себе своїми людьми. Більшість тих, хто працював із Арбузовим у Костянтинівці, він згодом перевів у Донецьк.

«Тобто, він довіряє тільки тим, із ким уже працював», – сказав співрозмовник.

Загалом, у колах донецьких підприємців і банкірів спокійно сприймають вістку про можливе призначення Арбузова головою НБУ.

«Загальна ідеологія банківської системи проста: одна людина не може нічого змінити. Закoнодавчо Верховна Рада може щось змінити. Тут усюди діє такий принцип декількох ключів. Вони мають одночасно повернутись, щоб щось змінити. Інакше в жодній країні банківська система не вижила б», – сказав Радіо Свобода незалежний експерт Владлен Сисун.

Найбільше банкірів турбує молодий вік Арбузова.

«Що є умовою для банківської системи? Поважний вік банкіра. Особливо Центрального банку. Керівник Центрального банку будь-якої країни у 60 років – ще молодий. Щоб знати всю махіну монетарно-банківську, треба там багато часу попрацювати», – говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Сергій Арбузов встиг попрацювати в НБУ тільки чотири місяці. Як сказав його старий знайомий, це нічого не змінює, адже Арбузов не діятиме самостійно. Він забезпечить інформованість певних осіб про майбутні дії Нацбанку, адже дані про мінімальне коливання курсу означають мільйонні прибутки, припускає джерело.

«Такі, як Арбузов чи Близнюк (голова Донецької облдержадміністрації – автор), – це звичайні виконавці. Вони дивляться схеми, дивляться, хто при владі. І вони будуть працювати за будь-якої влади», – відзначив співрозмовник Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG