Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Джуканович вирішив, що він достатньо зробив для Чорногорії


Міло Джуканович
Міло Джуканович

Прага – Глава уряду Чорногорії Міло Джуканович оголосив про свою відставку. Він найтриваліший політичний лідер Балкан – три терміни прем’єрства і один президентський у маленькій Чорногорії. Майже 20 років при владі, котрі дозволили Джукановичу, фактично без крові, вивести державу з політичних та воєнних незгод із руїн Югославії та зробити її незалежною, а також відкрити двері до Євросоюзу.

48-річний прем’єр-міністр заявив у вівторок в столиці Подгоріца, що вирішив піти у відставку. «Я хочу повідомити про моє рішення піти у відставку з посади прем’єр-міністра Чорногорії. Це не якесь раптове рішення, чи вимушений відхід. Це не було зроблено ні під внутрішнім чи зовнішнім тиском, як дехто вважає».

Його посилання на «зовнішній тиск» є очевидним натяком на чутки, що Євросоюз наполіг щоб відставка Джукановича стала своєрідною платою за надання Чорногорії минулого тижня формального статусу кандидата на членство в ЄС. Дехто повідомляв, що така вимога Брюсселя ніби-то пов’язана із підозрами у зв’язках Джукановича із організованою злочинністю.

Сьогодні під час прес-конференції в Подгориці Джуканович оголосив, що його наступником залишається нинішній міністр фінансів Ігор Лукшіч, але його Демократична партія соціалістів Чорногорії має остаточно вирішити це питання. Джуканович також зауважив, що залишається на чолі партії.

Міло Джуканович вийшов із молодіжного комуністичного руху і скоро зробив кар’єру на боротьбі у 1989 році зі старими комуністичними кадрами і ставлениками Белграда та сербського лідера Милошевича. Після вільних виборів 1990 року Міло став 29-річним прем’єр-міністром Чорногорії. У 2006 році Джуканович оголосив про повну незалежність республіки від Сербії. Фактично його влада підготувала ґрунт для вступу Чорногорії в НАТО і ЄС.

Як сказала одна із жінок на вулицях Подгоріці, «нехай, є різні, хороші й погані відгуки, але мені особисто Джуканович подобався – як він став прем’єром і як допоміг нам відкрити двері до Євросоюзу».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG