Доступність посилання

ТОП новини

Обезголовлений Сталін як тест на демократію


Запоріжжя – Київ – Комуністична партія України обіцяє відновити пам’ятник Сталіну у Запоріжжі, якому 28 грудня ввечері відпиляли голову. Відповідальність за інцидент взяла на себе організація «Тризуб», яка присвятила акцію лідеру ОУН Степану Бандері. Представники правих сил у Запоріжжі та деякі експерти вважають пошкодження Сталіна закономірним та очікують, що воно може призвести до хвилі арештів.

Вчора на смерканні декілька чоловіків болгаркою відпиляли голову пам’ятникові радянському вождеві Йосипу Сталіну, який стоїть у Запоріжжі перед офісом обкому КПУ. Ще двоє учасників знищення пам’ятника блокували двері офісу, щоб працівники обкому не перешкодили їм. Чоловіки зникли, залишивши голову пам’ятника на місці.

Тих, хто пошкодили Сталіна, шукає міліція

Представники Компартії викликали міліцію. Розповідає старший інспектор відділу зв’язків із громадськістю УМВС в Запорізькій області Олександр Солошенко:

«28 грудня, о 16.50, до міліції надійшло повідомлення про те, що зловмисники пошкодили погруддя Сталіна перед приміщенням до обкому КПУ. На місце виїхало керівництво міліції області та оперативно-слідча група. Іде перевірка, вживаються заходи щодо встановлення причетних до інциденту осіб», – повідомляє працівник прес-служби міліції.

Тим часом в інтернеті з’явилося відео процесу нищення пам’ятника. Його розмістила на своєму сайті організація «Тризуб імені Степана Бандери», яка заявила, що це зробили її невідомі активісти.

Монумент диктатору відновлюють

Між тим на ранок наступного дня Сталін вже був із головою, щоправда, до шиї замотаний радянським прапором. Попри те, що на відео видно, як монумент Сталіну залишився без голови, заступник голови Запорізького обкому КПУ, автор ідеї спорудження монумента Олександр Зубчевський цю інформацію заперечує.

«Пам’ятнику завдали незначні пошкодження – подряпини на шиї та декілька відбитих букв. Упродовж кількох днів відновимо його. Голову намагалися відрізати – але не змогли. Це були приїжджі молодики з фашистської організації. Це огидний факт, неприпустимий для 21 століття. Міліція і суспільство мають дати цим молодикам по руках», – вважає представник КПУ.

Знищити статую тирана – це законно, вважає опозиція

Минулого року Парламентська Асамблея Ради Європи прирівняла сталінський режим до нацизму. Окрім того, досі чинний Указ тодішнього Президента Віктора Ющенка забороняє спорудження пам’ятників тоталітаризму, тому пошкодження монументу Сталіну є законним, вважає керівник обласної організації ВО «Свобода» Віталій Подлобников.

«Якщо міська та обласна влада не спромоглися відновити закон, то це зробили люди. Гадаю, така доля в Запоріжжі чекає пам’ятники іншим катам українського народу – Леніну і Дзержинському. Значна частина запоріжців схвально поставилася до знищення монумента, хоча багатьом – просто все одно».

Пам’ятник Сталіну відкрили у Запоріжжі у травні цього року, незважаючи на протести. Це перший такий монумент в Україні з 1953 року, смерті радянського диктатора.

Віталій Подлобников та інші представники правих політичних сил не виключають, що після пошкодження пам’ятника може посилитися тиск на опозицію. Це передбачає і бютівець Олег Медведєв.

«Більшої уваги заслуговує не те, хто саме і чому пошкодив пам’ятник, а те, чому монумент кату українського народу взагалі з’явився практично в центрі України. Путінська Росія такого собі не дозволила, Україна Януковича – на таке спроможна. Знищенням Сталіна чинна влада обурена, тож варто чекати, що невідомих патріотів знайдуть та зразково покарають», – прогнозує народний депутат з фракції «БЮТ-Батьківщина».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG