Доступність посилання

ТОП новини

Чеський суд побоявся, що Данилишин може втекти (європейська преса)


Прага – Газети повідомляють, що чеський суд відкинув ще одне прохання Богдана Данилишина, колишнього українського міністра з уряду Юлії Тимошенко, про звільнення його з-під варти. Преса також звернула увагу на вбивство в Одесі керівника Партії промисловців та підприємців Олександра Коробчинського. Європейська преса також інформує, що вже у жовтні цього року запрацює газогін «Північний потік», котрий обійде такі країни-транзитери російського газу, як Польща та Україна.

Чеська «Днес» повідомляє, що чеський міський суду Праги знову відмовив колишньому українському міністру Богдану Данилишину у звільнені його з-під варти, бо чеська влада боїться щоб українець, затриманий на основі міжнародного ордеру, не втік із Чехії. Газета також нагадує, що Данилишин обвинувачений у Києві владою Президента Януковича у зловживанні на посаді міністра економіки в уряді Юлії Тимошенко. Речник празького міського суду повідомив, що суд очікує завершення вивчення прокуратурою питання про можливість чи неможливість видачі Данилишина українській владі. «Днес» також нагадує, що згідно з заявою міністра закордонних справ Чехії Карела Шварценберґа українським медіям, «Данилишин подав прохання до уряду Чехії про надання йому політичного притулку, що його нині вивчає влада».

Польська «Жечпосполіта» інформує, що в українській Одесі було вбито увечері в середу лідера Партії промисловців та підприємців України Олександра Коробчинського, партії, котра є союзницею правлячої в державі Партії регіонів. Газета повідомляє, що Коробчинський помер після чотирьох поранень після пострілів у нього невідомого поблизу будинку голови партії. Міліція розпочала слідство у цій справі.

Ще одна чеська газета – «Лідове новіни» – повідомляє, що українська влада кваліфікує підрив пам’ятника Сталіну на території офісу Компартії України в Запоріжжі як терористичний акт. Чеське видання наголошує, що вибух в Запоріжжі «додав олії до полум’я суперечок між проросійськи орієнтованим сходом України і проєвропейським заходом держави». Газета також звертає увагу на те, що «для багатьох людей на заході України і в центрі держави Сталін є втіленням російського тиску і головним винуватцем смерті мільйонів українців у часи Голодомору і репресій». Хоча деякі старші люди на сході України, як зауважують «Лідове новіни», «вважають Сталіна героєм і вождем, котрий переміг нацистів». Видання з Праги також наголосило, що відповідальність за вибух у Запоріжжя взяв на себе досі невідомий «Рух першого січня», який приурочив це до 102-ї річниці з дня народження вождя українських націоналістів Степана Бандери.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG