Доступність посилання

ТОП новини

Росія не дала Заходу завоювати в Україні плацдарм, але чи досить цього Кремлю? (Світова преса)


Прага – Світові експерти не лише аналізують наслідки політики «перезавантаження» США щодо Росії при Обамі, але й звертають прискіпливу увагу на ключову для Росії роль України у стратегічних політичних планах Кремля. Деякі впливові оглядачі на Заході закликають США припинити політику «м’якого нагадування» Москві щодо її експансивності до сусідів і припинити «жертвувати» союзниками Вашингтона на кшталт Грузії чи України. Аналітики вважають, що Захід має посилювати свій тиск на Київ із метою повернення його до демократичного розвитку в умовах, коли Президент Віктор Янукович фактично «відкинув у бік питання демократії» і «консолідує особисте керівництво країною».

Американське аналітичне видання «Стратфор» оприлюднило великий експертний матеріал про фактичну стратегічну перемогу Росії в Україні, коли Кремль повернув собі позиції «у стратегічно важливій для себе країні і не дав Заходові завоювати там плацдарм». Автор аналізу вважає, що Росія взагалі «за кілька останніх років відновила свій вплив на більшій частині території колишнього СРСР», і це стало можливим внаслідок воєнної перемоги Росії над Грузією у серпні 2008 року. Фактично «відразу ж після свого геополітичного розвороту України щодо Заходу за Януковича Росія дійсно розпочала своє геополітичне відродження». В аналізі зазначено не лише те, що Янукович «відкинув демократію», але й те, що при цьому режимові Росія повністю контролює Київ та й вміло використовує «проєвропейську демагогію Президента Януковича» для своїх переваг «у посиленні впливу на ключові країни Європи – Німеччину і Польщу». У статті в «Стратфорі» все ж наголошено, що, незважаючи на успіх Росії в Україні, «Янукович і його уряд й надалі не з усіх питань мають єдину точку зору і Київ не передав свій суверенітет Кремлеві».

Американський оглядач із «Вашингтон Пост» Дженіфер Рубін запитує про те, «що ми можемо зробити, поки Путін зміцнює свої позиції, а зовнішня політика Росії продовжує нервувати її сусідів, таких, як Грузія і Україна?», і цитує при цьому пораду відомого у США знавця Росії Леона Арона, котрий вважає, що необхідно твердо тиснути на Росію і «стримувати її на міжнародній арені»... У статті також сказано, що Джордж Буш, на відміну від Барака Обами, «уникнув спокуси жертвувати союзниками та ідеєю захисту прав людини заради благовоління для Росії». Дженіфер Рубін також наголошує, що «адміністрації Обами варто було б припинити фантазувати про те, що у нас із Росією є спільні цінності та інтереси, і визнати російську владу тим, чим вона є – бандитським режимом, котрий прагне відновити «сферу впливу», як її розумів Радянський Союз».

Австрійська «Ді Прессе» аналізує хвилю «політичних репресій проти попереднього уряду Юлії Тимошенко» і наголошує, що хоча цей процес дещо нагадує російський зразок, все ж він не порівняльний із російською «моделлю Ходорковського», бо «Президент Янукович зміцнює свою владу не знищенням олігархів, а навпаки – його правління, як виглядає, цілком залежить від підтримки впливових підприємців України».

«Ді Прессе» також подає інформацію про бесіду у Відні з журналістами відомого українського публіциста й аналітика Миколи Рябчука, котрий наголосив, що Президент Янукович «витворює в Україні тоталітарний режим, котрий надає перевагу олігархам» на кшталт Дмитра Фірташа, котрі ближчі до Москви, і «їхнє партійне крило... хотіло б із задоволенням усунути Україну з європейського порядку дня та надійно ізолювати її, наскільки це можливо». Рябчук також наголошує, що Янукович намагається реанімовувати «українську радянську ідентичність», що демонструє наступ на українську мову та відродження «русифікації», коли російську мову висувають на ранг «другої державної». Микола Рябчук також назвав політичний успіх ВО «Свобода» на минулих місцевих виборах лише тимчасовим та наголосив, що «Свобода» «відповідає стереотипові шалених (ненормальних) українських націоналістів, і вона все більше лякає українців на сході України». Рябчук вважає, що після розчарувань у Помаранчевій революції і зростаючого тоталітаризму Януковича «вкрай необхідні нові особистості в політиці, які б ставили на перше місце не мовне питання, а проблеми «зайнятості, правової держави і упевненості в майбутньому, стабільності».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG