Доступність посилання

ТОП новини

Одночасні арешти в колишніх республіках СРСР – план Путіна з «поховання Біловезьких угод» (європейська преса)


Прага – Низка експертів вважають, що одночасні арешти членів опозиції в Москві, Києві та Мінську можуть бути зовсім не випадковими. За цим може стояти один керівник із Москви, не виключають аналітики, котрий може з «геніальною для зацікавлених у реванші в Москві простотою» повністю ліквідувати наслідки Біловезьких угод у трьох слов’янських державах із метою їхньої реінтеграції. У пресі також не виключають, що ЄС може запровадити санкції проти деяких урядовців із України, як реакцію Брюсселя на порушення прав людини в державі. Оглядачі також зауважують, що Президент Янукович має наміри підпорядкувати оборонний комплекс України російському ВПК.

Відомий американський аналітик Пол Ґобл погоджується на сторінках грузинської англомовної «Джорджіан Дейлі» з припущеннями деяких аналітиків на кшталт президента Міжнародного комітету інтелектуальної співпраці Юрія Маґаршака, котрі не виключають, що дивовижна синхронність арештів опозиції в Москві, Києві та Мінську може бути керованою з одного центру і є одним із елементів плану з відновлення СРСР чи реінтеграції трьох слов’янських держав. Пол Ґобл також вважає, що арешти опозиції в Україні, Білорусі «ефективно віддаляють ці республіки від тіснішої співпраці з ЄС» і таким чином штовхають їх в обійми до Російської Федерації. І три слов’янські держави колишнього СРСР, як звертає увагу Пол Ґобл на припущення Юрія Маґаршака, таким чином потрапляють у становище, що дозволяє їм повністю змінити Біловезькі угоди, згідно з якими був ліквідований СРСР. В анулюванні їх у Москві багато хто переконаний і вважає, що це відповідає інтересам Російської Федерації. Тут же виділені слова Маґаршака для радіо «Ехо Москви» про те, що на прагматично цинічній мові сучасної Росії «з політтехнологічної точки зору» така синхронізація дій має політичний сенс. В очах цих «прагматиків» такий крок (ліквідація Біловезьких угод), відкритий чи прихований, виглядає геніальним, за який треба ордени давати. Пол Ґобл також наголошує, що хтось із прихильників «перемоги імперських сил» буде радіти цьому, але інші шкодуватимуть, що єдність, базована на «репресіях політичних противників», хоронить перспективу всіх трьох республік разом і кожної зокрема приєднатися до світової когорти промислово і соціально розвинутих держав.

Польська «Жечпосполіта» запитує, чи прислухається Брюссель до порад українських правозахисних організацій щодо запровадження санкцій ЄС проти деяких українських урядовців, причетних до порушення прав людини в Україні. Разом з тим це варшавське видання інформує, що з такими вимогами до єврокомісара ЄС із питань розширення спільноти Штефана Філе звернулися чільники Вінницької та Харківської правозахисних груп у той час, коли Філе на початку тижня прибув до Києва. Сам представник ЄС попередив владу Януковича, що у випадках явних порушень прав людини і переслідувань ЗМІ в Україні, Брюссель змушений буде переглянути програму співпраці з Києвом. Хоча «Жечпосполіта» тут же наводить думки експертів, переконаних у незацікавленості ЄС щодо впровадження санкцій проти Києва, бо це лише підштовхнуло б Україну в обійми до Росії.

Російська «Нєзавісімая газета» прогнозує, що взяття Президентом Януковичем під жорсткий контроль української оборонної промисловості і торгівлі зброєю може означати лише одне – «жорстку централізацію галузі з метою подальшої її інтеграції з російським оборонно-промисловим комплексом». З цією метою Президент України створив державний концерн «Укроборонпром», яким куруватиме віце-прем’єр Андрій Клюєв, вірний соратник Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG