Доступність посилання

ТОП новини

Експозицію музею УНР можуть розформувати


Київ – Після оголошення про ліквідацію Українського Інституту національної пам’яті, заклади, що йому належали, перейдуть Міністерству культури. Крім Музею Української Народної Республіки. Директор музею заявив про його закриття й передачу експонатів під опіку міжнародної фундації Ольжича. Однак голова Інституту національної пам’яті, до якого входить музей УНР, не готовий віддавати експонати і з'ясовувати юридичну належність кожного. На думку істориків, це загрожує знищенням музею.

Музей Української Народної Республіки поміщається лише в одній кімнаті. Однак для держави він унікальний своїми експонатами. Серед іншого, тут зберігаються оригінали 4-го Універсалу Центральної Ради щодо проголошення незалежності УНР, фотографії голови Директорії УНР Симона Петлюри, трьох прем'єр-міністрів уряду УНР, Акт злуки від 1919 року.

Музей є відділом Українського Інституту національної пам’яті (УІНП), тому офіційно його закриття пов’язують із ліквідацією самого інституту.

«Музей не був окремою юридичною особою, він – складова частина Інституту національної пам’яті. Коли інститут ліквідували, припинилось фінансування всього, що входило до інституту», – каже директор музею Олександр Кучерук.

Солдатенко назвав «виправданим кроком» зупинення роботи музею УНР

Валерій Солдатенко

Указ про ліквідацію Інституту національної пам’яті видав Президент Віктор Янукович у грудні минулого року, щоб скоротити видатки бюджету. Однак паралельно глава держави підписав ще один указ: про відновлення цього ж Інституту, але вже в підпорядкуванні Кабінету Міністрів.

Щомісячне утримання музею обходилось для УІНП недорого, у суму близько 20 тисяч гривень щороку. Там працювало 4 співробітники, яких мають звільнити з 15 лютого в рамках скорочення Інституту. Однак директор Інституту національної пам’яті Валерій Солдатенко каже про необхідність розширення музею. А нинішнє його закриття називає бюрократичною формальністю.

«Повірте, на достатньо серйозному рівні були попередні розмови, що знищення цього музею не буде, – каже Солдатенко. – Якщо прикрили на якийсь час, це у зв’язку з потребами тих процедур, які витікають з логіки державних документів, цієї адміністративної реформи. Так що можливо це виправдані кроки».

Ліквідація через розформування

У підпорядкування УІНП входять також музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів», заповідник «Бабин Яр» та заповідник «Биківнянські могили». Усі вони перейдуть під опіку Міністерства культури, каже Валерій Солдатенко.

Що буде з експонатами музею УНР, поки не відомо. Директор музею Олександр Кучерук припускає, що експозицію передадуть міжнародному Фонду імені Ольжича. Однак Солдатенко має намір з’ясувати юридичну належність кожного окремого експоната.

«Складна ситуація з колекцією. Хто її дав, на яких засадах. Я б не поспішав із вирішенням цього питання. Спочатку треба розібратися, кому і що там належить», – сказав керівник УІНП.

Розформування експозиції знищить музей, вважає історик Сергій Кот, директор Фонду імені Ольжича, один із ініціаторів створення музею УНР. «Нічого не відомо, що буде з музеєм. – зауважує історик. – Усі мовчать, усі відкараскуються від нього. І музей історії української революції, історії визвольних змагань може тихо вмерти».

Експонати музею УНР збирались майже рік, розповів Сергій Кот. Вони потрапили сюди від Інституту історії Академії наук України, архівів СБУ, зовнішньої розвідки, закордонних дослідницьких центрів. Музей відкрили у січні 2009 року – До Дня Соборності України. І ніби символічно, через два роки – очевидно, до цього ж дня – експозиція закрита й опечатана. У ньому продовжує працювати ліквідаційна комісія.

  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG