Доступність посилання

ТОП новини

Янукович отримав «останнє попередження» – опозиція


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – Президент Віктор Янукович провів нараду зі зміцнення демократії на тлі віднесення України до категорії «частково вільних» країн. Глава української держави наголосив, що слід вжити всіх необхідних заходів для припинення моніторингу з боку Ради Європи. Він пообіцяв заради цього, зокрема, створити конституційну асамблею, яка напрацює оновлену Конституцію з урахуванням порад європейських структур. Відтак, у Партії регіонів кажуть, що оцінка Freedom House ситуації в Україні є помилковою. Тоді як в опозиції погоджуються з тим, що демократичні свободи згортаються і зауважують, що в цьому винна не лише влада.

У Партії регіонів, почесним головою якої є Президент України Віктор Янукович, висловлюють здивування тому, що американська неурядова організація Freedom House виключила Україну з категорії «вільних країн», зарахувавши її до «частково вільних».

Ті хто укладав рейтинг, дослухалися до галасу опозиції, але не вивчили ситуацію предметно, виходячи з доведених фактів, заявив Радіо Свобода заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Партія регіонів, лише здивовано розведе руками та знизає плечима. Адже абсурдна тема під назвою «свобода слова» і якась «цензура засобів масової інформації» обговорюється в нас вже протягом семи місяців, але ніхто жодного факту не навів. Тому, крім здивування, подібна оцінка ситуації в Україні нічого не викликає. Особливо щодо питань якогось ворожого ставлення до опозиції. Більш лояльного ставлення до позиції, яка ледарює і заважає працювати, жодна країна продемонструвати не може», – наголосив Колесніченко.

Вибудовується вертикаль влади часів СРСР – політолог

Директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що чинна влада ще не втратила шанс довести свої добрі наміри, підтвердивши свою євроінтеграційну риторику реальними діями. Зокрема, виконанням свіжих обіцянок Президента могло б цьому зарадити значно більше, ніж намагання заперечити факти обмеження демократичних свобод в Україні, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода політолог.

«Люди , які це заперечують, або не щирі, або вони свідомі того, що говорять неправду. Вибудовується вертикаль влади, що була за часів Радянського Союзу. Те оточення, що є у Президента, зацікавлене в тому, що відбувається в країні. Але значна доля відповідальності лежить і на громадянах України, оскільки, з’являється знову якась «рабська бацила». Констатація Freedom House є певним «маячком» для влади. Якщо слова про євроінтеграцію є не просто словами», – зауважив Бала.

Велика частина українців живе з генетичним відчуттям страху – Доній

Якщо влада не схаменеться сама, то виправити ситуацію в Україні можуть і самі громадяни, але, якщо їм допоможуть ззовні, зауважив народний депутат від НУНС Олесь Доній. Українці мають замало досвіду життя у вільній країні, зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Вірус підкорення грубій брутальній силі, що був занесений до України ще за Російської імперії, дається взнаки. Тому, населення значною мірою живе з неправовою свідомістю, з відчуттям страху, пам’ятаючи про репресії та голодомори. Самостійно боронити демократію готова провідна частина населення, більш освічена, більш вільна. Але чисельно – це, поки, не є більшістю. Для того щоб ця частина стала більшістю, потрібна, в тому числі, і допомога з боку закордонних інституцій», – наголосив Доній.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG