Доступність посилання

ТОП новини

Новий опозиційний проект: можливо, з Порошенком, але без Тимошенко


Київ – Деякі політичні партії, що входять до блоку «Наша Україна – Народна самооборона», мають намір об’єднатися. Лідери «Фронту змін», Української республіканської партії «Собор», «Громадянської позиції» та Європейської партії ведуть переговори про створення єдиної політичної сили. Найімовірніше, що новим лідером об’єднаної партії стане лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. Утім, як зазначають експерти, проблема лідерства є чи не найсерйознішою перешкодою на шляху до об’єднання.

Лідери «Фронту змін» Арсеній Яценюк, «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, Європейської партії Микола Катеринчук та Української республіканської партії «Собор» Анатолій Матвієнко ведуть переговори про створення єдиної політичної сили.

Усі четверо є депутатами-нашоукраїнцями, тож нова партія буде націонал-демократичною.

Анатолій Гриценко
підтвердив інформацію про переговори, проте утримався від будь-яких коментарів. За його словами, «країні дійсно потрібно мати потужну об’єднану опозиційну партію, але в мене немає повноважень розкривати деталі цих переговорів».

Хто прикриватиме Яценюка?

За словами Анатолія Матвієнка, переговори перейшли в практичну площину. Створено три переговорні групи: статутну, програмову і технологічну, – котрі мають віднайти найефективнішу технологію об’єднання. «Ми чекаємо на їхній продукт», – зазначає лідер УРП «Собор».

Що ж до того, хто стане лідером об’єднаної політичної сили, то оптимально було б організувати внутрішньопартійний праймеріз. «Але на сьогодні очевидно, що лідером має бути Яценюк, – зазначає Анатолій Матвієнко. – У нього є підстави». Із учасників переговорного процесу саме лідер «Фронту змін» показав найкращі результати під час останніх виборчих кампаній.

Переговори тривають. Цілком можливо, що якісь партії ще приєднаються, а хтось, навпаки, вийде з переговорного процесу. Утім, Анатолій Матвієнко зазначає, що до об’єднавчого процесу не приєднається очолювана екс-прем’єром Юлією Тимошенко партія «Батьківщина».

Неофіційно серед потенційних учасників та інвесторів об’єднаної партії називають Петра Порошенка. «Такі чутки дійсно є, – зазначає політолог Володимир Фесенко. – Порошенко може не лише бути спонсором, але й стати одним з облич цього проекту».

Проблема лідерства і кумулятивний ефект

Політолог Віталій Кулик зазначає, що об’єднана партія не буде життєздатною. «Об’єднання Яценюка, Гриценка, Катеринчука, Порошенка в одну політичну силу не призведе до створення якісного продукту, – зазначає він. – З часом загостряться внутрішньопартійні конфлікти, знайдуться проблеми на регіональному рівні, де в усіх цих партій є брак кадрів».

Натомість Володимир Фесенко дивиться на перспективи об’єднаної партії більш оптимістично.

«Об’єднання може створити – я не кажу, що обов’язково створить – кумулятивний ефект. Частина виборців, що вагається, може їх підтримати – просто тому, що вони знайшли в собі сили домовитися. Як правило, об’єднавчі процеси сприймаються позитивно», – каже експерт.

Також експерти збігаються в думці, що проблема лідерства та розподілу важелів впливу може стати однією з найсуттєвіших перепон на шляху до об’єднання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG