Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у Макіївці: не теракти, а «банальне здирництво»?


Донецьк – Рано-вранці 20 січня у місті Макіївка Донецької області пролунали два вибухи. Першим був пошкоджений фасад і вікна адміністративної будівлі державного підприємства «Макіїввугілля», другий зачепив торговельний центр, розташований поряд. Ніхто не постраждав. Місцева влада отримала записку від невідомих, які беруть відповідальність за ці події на себе і в разі невиконання їхніх вимог погрожували новими вибухами.


Речниця Служби безпеки Марина Остапенко підтвердила, що погрози у записці, залишеній невідомими, адресовані місцевим органам влади. «У записці, яку отримали від організаторів вибуху, містяться погрози та вимоги фінансового характеру до органів влади», – заявила речниця СБУ. Правоохоронці називають ситуацію «дуже серйозною», а жителі розповідають, що в Макіївці «все спокійно».


Робота одного з найбільших підприємств Донецької області «Макіїввугілля» сьогодні майже паралізована. Про це Радіо Свобода розповів голова регіонального осередку Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкін, офіс якого розташований у будівлі, пошкодженій вибухівкою. Після вибухів, які стались між п’ятою і шостою годинами ранку, міліція оточила квартал у центрі Макіївки, де вони сталися. Сьогодні вранці Анатолій Акімочкін зміг потрапити на роботу тільки в супроводі правоохоронців, що вивчають ситуацію.

«У мене є там кабінет. Сьогодні прийшли експерти, стали дивитись – у мене на сьомому поверсі подвійне скло у вікнах, сім сантиметрів товщина. Там два вікна . Одне скло вилетіло, а інше залишилось цілим. Експерти дивляться і щось там вимірюють», – розповів Акімочкін Радіо Свобода.

Погрози поки не здійснили

Чиновники Макіївської міської ради залишили робочі місця після того, як на фасаді їхньої будівлі знайшли попереджувальну записку від зловмисників, що вчинили вибухи. Підривники вимагають грошей, інакше вибухи продовжаться по всій Макіївці, розповів міністр енергетики Юрій Бойко, який сьогодні перебуває на Донеччині.

«Там банальне здирництво. Тому що знайшли записку – її приклеїли на будівлю міської ради – з вимогою видати грошей, інакше вибухи будуть по всій Макіївці», – сказав Бойко.

Підривники обіцяли здійснити погрози після 17:00, якщо їм не віддадуть гроші. Втім, у цей час вибухів не було. Між тим, станом на шосту годину правоохоронці обмежуються лише письмовими коментарями ситуації, в яких називають її «дуже серйозною».

Влада поводиться на подив тихо – макіївці

Макіївка не піддається паніці, про яку у першій половині дня писали ЗМІ. Деякі мешканці забрали дітей зі шкіл і дитсадків, втім, школа № 22, що через дорогу від «Макіїввугілля», продовжувала працювати.

Місто виглядає на подив спокійним, кажуть мешканці. «Влада себе поводить дуже спокійно. Не видно по місту ніякої паніки. Стоїть у кварталі, де стались вибухи, десять міліціонерів. Перекрили дорогу десь машин шість, а все одно їздять автівки, ходять люди. Все дуже спокійно», – сказав Радіо Свобода мешканець Макіївки Сергій Безкутський.

Макіївці кажуть, що вранці на місці, де стались вибухи, традиційно не могло бути людей. По місту ходять різні версії справжньої причини підриву. «Макіїввугілля», яке, так само як і торговельний центр, де була закладена вибухівка, повністю контролюється Партією регіонів. Втім, останнє слово залишиться за слідством.

* * * * * * * * * * *

Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський запевнив мешканців Макіївки Донецької області, що вони «можуть спати спокійно», оскільки можливість повторних вибухів у місті попереджено.

Виступаючи в четвер увечері на прес-конференції в Макіївці, він додав, що нині залучаються «всі можливі механізми» для того, щоб повторення вибухів не було, і після вжитих заходів можна бути «певною мірою» впевненим, що « ситуацію локалізовано». «Ті зусилля, яких сьогодні вживають правоохоронні структури, «достатні для запобігання таким ситуаціям», сказав Хорошковський.

Зокрема, за його словами, здійснена працівниками МВС і СБУ «величезна робота» підтвердила, що у всіх місцях можливого скупчення людей чи місцях, де могли статися обіцяні зловмисниками нові вибухи, така можливість не підтвердилася.

Хорошковський додав, що СБУ порушила кримінальну справу за статтею «тероризм», і наразі відпрацьовують «певну кількість» осіб та автотранспорту, які можуть бути причетні до ранкових вибухів.

За словами голови СБУ, грошей, яких вимагали зловмисники, погрожуючи новими вибухами, їм не передавали.

Первинна версія злочину пов’язана саме з бажанням одержати певну суму грошей, додав він. На його думку, вибухи «невеликої потужності» були скоєні як «акт залякування».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG