Доступність посилання

ТОП новини

Анкара хоче від Києва безвізового режиму і вільної торгівлі


Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

Київ – Сьогодні розпочинається дводенний візит до України прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. У Києві від візиту чекають пожвавлення в торговельно-економічній та інвестиційних сферах. Турецька сторона натомість зацікавлена в скасуванні візового режиму між двома країнами.

Візит голови турецького уряду направлений на активізацію відносин в торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

«Взаємовідносини з Туреччиною, з якою ми маємо величезний морський кордон, є для нас принциповими, – каже голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін. – Туреччина є одним з лідерів Чорноморського басейну. В Туреччині відбуваються дуже цікаві економічні зміни, вони мають величезний приріст інвестицій. Ми вважаємо, що координація зусиль з Туреччиною може дати суттєві переваги в економічному сенсі».

На шляху до стратегічного партнерства і безвізового режиму

Член парламентського комітету у закордонних справах депутат-бютівець Євген Добряк зазначає, що партнерство між Україною та Туреччиною має перспективи стати стратегічним.

Через турецьку територію можуть пройти російські газопроводи, які «Газпром» має намір побудувати в обхід України. Проте цю тему порушувати під час переговорів не варто, вважає депутат-бютівець Євген Добряк. За його словами, питання «Південного потоку» і «Набукко» не треба піднімати на двосторонньому рівні, бо ці питання мають дуже багато проблемних складових в самій Туреччині.

Турецьку сторону цікавить серед іншого скасування візового режиму між двома державами. «Навіть якщо на переговорах йтиметься здебільшого про відновлення товарообігу до докризового рівня, турецьку сторону все одно передусім цікавить саме візове питання», – каже експерт з українсько-турецьких відносин Наталя Талалай.

Анкара вже підготувала проект комплексної угоди про безвізовий режим для всіх категорій громадян та вільну торгівлю і чекає відповіді Києва. Натомість в Україні поки що вивчають доцільність такого кроку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG