Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині закриваються дрібні підприємства


Донецьк – Донецькі податківці оголосили про масове скорочення кількості малих підприємств. Платники єдиного податку, налякані податковою реформою, почали здавати ліцензії ще з осені. Сьогодні цей процес продовжується, втім, донецькі податківці запевняють, що люди не закривають бізнес, а реєструються на загальних умовах оподаткування. Що ж відбувається – перехід підприємств у тінь чи перереєстрація?

Донецькі підприємці виростають з «коротких штанців», тобто – з єдиного податку, – так в обласній податковій адміністрації коментують скорочення кількості «спрощенців». Наприкінці минулого року в області закрилось 1800 дрібних підприємств. Першими помітили тенденцію працівники органів реєстрації. Люди вистоювали довжелезні черги, аби забрати документи і встигнути ліквідувати підприємства до Нового року – моменту, коли набуде чинності новий Податковий кодекс.

Підприємці незадоволені збільшення податків, зокрема – відрахувань у Пенсійний фонд. Розповідає таксист Олександр, що знявся з реєстрації і тепер замість видатків у Пенсійний фонд користується приватною пенсійною програмою. «Я тепер працюю сам на себе. Мені ніхто нічого не платить. Я не плачу ніяких пенсійних відрахувань… Тобто, я їх плачу, але намагаюсь не платити. Мені нецікаво, навіщо їх платити? Тобто – собі на пенсійну картку», – говорить таксист.

Окрім цього, платники єдиного податку ідуть в тінь, бо, офіційно зареєструвавшись, не відчувають себе соціально захищеними. Цим поділився працівник ринку Володимир, незадоволений нарахуванням трудового стажу.

«Жодних соціальних стандартів. Якщо я приватний підприємець і працюю протягом року, мені зараховується лише півроку. Де справедливість? Це стосовно Пенсійного фонду та іншого…» – говорить підприємець.

Донецькі податківці стверджують, що більшість з тих, хто перестав сплачувати єдиний податок, перереєструвались на загальних умовах. Втім, скільки таких випадків – не уточнюють.

У Пенсійному фонді масового переходу від малих до середніх підприємств не помітили

У Пенсійному фонді тенденцію не підтверджують, але визнають – цього року кількість відрахувань справді збільшилась. Дефіцит бюджету Пенсійного зменшився на 10 відсотків.

«У нас в середньому дефіцит коштів бюджету був на рівні 40 відсотків. А сьогодні, я хочу сказати, що у нас власних коштів – 73 відсотка», – говорить заступник начальника управління пенсійного фонду у Донецькій області Тетяна Баранова.

Навряд чи покращення ситуації у Пенсійному фонді є заслугою дрібних та середніх підприємств, вважає Тетяна Баранова.

Голова Податкової адміністрації у Донецькій області Олександр Клименко, коментуючи ситуацію, зазначив, що «бурхлива громадська дискусія навколо Податкового кодексу, як виявилося, не мала під собою жодної підстави. Люди працюють як і працювали, розвивають свою справу, виростають з коротких штанців СПД і переходять на систему оподаткування на загальних підставах».

На сьогодні в області офіційно зареєстровані понад 80 тисяч суб'єктів підприємницької діяльності. Більшість з них – знаходяться в стадії ліквідації, а реально працюють близько 30 тисяч дрібних підприємств. У податковій планують з тих «спрощенців», хто лишається працювати, збирати таку ж суму, що і торік – 7 мільйонів гривень на місяць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG