Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль хочуть відключити від електроенергії та газу через борги


Київ – Чорнобильську зону відчуження із дня на день можуть відключити від газу та електроенергії за борги, заявив сьогодні представник профспілки атомників у Чорнобилі Микола Тетерін. За його словами, це може призвести до затримки із виконанням міжнародних проектів у зоні відчуження і навіть до екологічної катастрофи. Останнє підтверджують і екологи. Тим часом у Державній агенції з управління зоною відчуження кажуть, що проблему вже вирішують.

Днями підприємства «Київобленерго» та «Київоблгаз» надіслали керівництву зони відчуження Чорнобильської АЕС листи про те, що мають намір відключити зону від енергоносіїв за борги, повідомив сьогодні журналістам представник Профспілки працівників атомної енергетики у Чорнобилі Микола Тетерін. За його словами, за газ місто Чорнобиль та зона відчуження завинили чотири мільйони гривень, за електроенергію – півмільйона.

«Причина – недофінансування наших програм на 4,1 мільйона гривень. Нам не додали з бюджету – ми не заплатили за спожиту енергію за газ. І тепер «Київенерго» погрожує впродовж тижня відключити електроенергію в зоні відчуження», – розповів профспілковий діяч.

Він визнає, що недофінансування є хронічним. Так, минулого року мінімальний кошторис для функціонування всіх об’єктів зони складав 300 мільйонів гривень, але з бюджету надійшло на третину менше.

Відключення призведе до екологічної катастрофи – екологи

За словами Миколи Тетеріна, така ситуація може спричинити евакуацію всього персоналу зони, зупинку всіх підприємств, які обслуговують зону відчуження, сховища відходів та об’єкт «Укриття», що ізолює від довкілля четвертий енергоблок ЧАЕС. А це, у свою чергу, загрожує екологічною катастрофою, зазначає Микола Тетерін.

«Наслідки будуть серйозними. В нас є план дій на випадок відключення, – каже він. – Але зважмо на те, що через відсутність тепла і енергії персонал буде евакуйований до весни. А ми зараз готуємося до розливу Прип’яті. Якщо не буде нагляду за радіоактивними відходами – вони можуть потрапити у річку. Відсутність контролю навесні може спричинити лісову пожежу. Уявіть, якщо трапиться велика лісова пожежа – радіонукліди понесе невідомо куди».

Утім, незалежні екологи вважають загрозу набагато більшою. Керівник енергетичної програми Національного екологічного центру України Артур Денисенко пояснив: «Зона відчуження має ж комплекс підприємств, серед яких – сховище рідких ядерних відходів СВЯП-1. Якщо буде відключене його енергопостачання, то зупиняться системи охолодження та вентиляції відпрацьованих відходів. Окрім того, під саркофагом 4-го енергоблоку накопичується вода, насичена радіацією. Персонал робить усе, щоб вона не потрапила у довкілля. Якщо людей евакуюють – це може статися».

На думку еколога, в підсумку радіація може потрапити у Прип’ять і Дніпром дійде до Києва. За словами Артура Денисенка, з початку дев’яностих подібного не траплялося, і нині радіоактивність дніпровської води у столиці в двадцять разів нижча за гранично допустимий рівень.

Міністерства домовилися «не відключати». Борги залишаються

Радіо Свобода зв’язалося із керівником Державної агенції з управління зоною відчуження Володимиром Холошею. Він запевнив, що відключень не буде.

«Ми провели консультації з Мінпаливенерго. Ми отримали запевнення, що з огляду на важливість об’єктів і те, що в січні фінансування бюджетних програм ще не відкрито – газ та електроенергія відключені не будуть», – зауважив Холоша.

Утім, працівники чорнобильської зони визнають, що наразі є лише усні домовленості на рівні МНС та Мінпаливенерго не відключати енерго- та газопостачання. Тому Профспілка працівників атомної промисловості звернулася до Президента та Прем’єр-міністра з вимогою забезпечити належне фінансування зони відчуження, щоб адміністрація зони могла погасити борги за спожиті енергоносії.

За останнє десятиліття Чорнобиль та зону відчуження декілька разів відключали від енергоносіїв, але це відбувалося лише влітку та оминало найбільш небезпечні об’єкти.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG