Доступність посилання

ТОП новини

Герман і Табачник кажуть, що не причетні до законопроекту про вищу освіту


Біля Верховної Ради України більше 100 студентів проводять акцію протесту проти ухвалення нового закону про вищу освіту, Київ, 31 січня 2011 року
Біля Верховної Ради України більше 100 студентів проводять акцію протесту проти ухвалення нового закону про вищу освіту, Київ, 31 січня 2011 року

Київ – Акцію протесту проти нової редакції закону про вищу освіту провели студенти київських вишів біля Верховної Ради. Документ передбачає скорочення обсягів державного замовлення на підготовку спеціалістів, надання дозволу ректорам вишів збільшувати плату за навчання, а також знято норму про обов’язкове виділення коштів на студентське самоврядування. Від законопроекту, авторами якого є депутати від Партії регіонів, і який викликав хвилю обурення, вже відмежувалися Міністерство освіти і науки, а також Адміністрація Президента.

Близько тисячі студентів київських вищих навчальних закладів прийшли зі своїми вимогами до стін Верховної Ради. Проект закону «Про вищу освіту» в тому вигляді, в якому його запропонували автори – народні депутати від Партії регіонів Олександр Єфремов та Максим Луцький – не повинен бути ухвалений, заявив Радіо Свобода активіст студентського руху «Відсіч» Ілля Кротенко.

«Ми протестуємо проти законопроекту про вищу освіту, який зараз лобіюється у комітетах Верховної Ради. Є купа одіозних норм, які нас не влаштовують: вищі навчальні заклади зможуть одноосібно підвищувати плату за навчання контрактникам, фактично скасовується студентське самоврядування тому, що зникає норма про обов’язкове виділення коштів на студентське самоврядування, зникає норма про можливість поєднання форм навчання, тобто денної і заочної. У законопроекті передбачено, що статус Університету буде надаватися лише тим вищим навчальним закладам, де більше 6 тисяч студентів», – розповів Ілля Кротенко.

У Могилянки заберуть статус університету?

Серед учасників акції найбільше було студентів Києво-Могилянської академії. Це один із тих навчальних закладів, що зазнає втрат у разі ухвалення оприлюдненого законопроекту «Про вищу освіту», адже він має менше ніж 6 тисяч студентів, пояснив аспірант цього університету Юрій Макух.

«Звісно, Могилянка прийшла, оскільки університет може бути знищений як університет. У другу чергу прийшли студенти, які проти такого законопроекту, який взагалі не пропонує жодних новацій, а, насправді, консервує радянську систему», – наголосив учасник протесту.
Студенти протестують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Герман розкритикувала Табачника через законопроект

Співавтор законопроекту, заступник голови парламентського комітету з питань науки і освіти, народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький у розмові з Радіо Свобода відзначив, що документ може бути вдосконалений із урахуванням вимог студентів. Водночас, він наголосив, що проект закону передбачає реформування української системи вищої освіти і наближення її до європейських стандартів.

«Немає в жодній країні Європи такої кількості вищих навчальних закладів, немає такої кількості національних, немає такої кількості дослідницьких, тому мова йде про те, щоб все привести до ладу. Сьогодні було технічне училище, а завтра воно стає Національним університетом, не відповідаючи абсолютно ніяким вимогам до стандартів. Тому питання треба вирішувати. Крім того, жодної альтернативної пропозиції не було. Усі пропозиції мають бути конструктивними і вони не можуть бути лише «в одні ворота», – зауважив Максим Луцький.

Тим часом від законопроекту відмежувалися Міністерство освіти і науки та Адміністрація Президента. Заступник міністра освіти Євген Суліма нагадав, що Кабінет Міністрів ще не подавав свого законопроекту стосовно регулювання у сфері вищої освіти України. Ця заява пролунала у відповідь на слова заступника глави Адміністрації Президента Ганни Герман стосовно того, що в парламенті зареєстрований ще й інший проект закону про вищу освіту, авторства також депутата-регіонала – Юрія Мірошниченка, який концептуально відрізняється від того, що пропонує Дмитро Табачник. А запропонований, за словами Ганни Герман, міністром освіти і науки Дмитром Табачником законопроект потребує всенародного обговорення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG