Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв – кандидат на Нобелівську премію миру


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Сімферополь – Лідера Меджлісу кримськотатарського народу, депутата українського парламенту і багатолітнього радянського в’язня та правозахисника Мустафу Джемілєва висунули на здобуття Нобелівської премії миру. Про це Радіо Свобода сказав президент Світового конгресу кримських татар Рефат Чубаров. У понеділок низка російських та українських мас-медій повідомила, що кандидатуру Мустафи Джемілєва висунула міжнародна Асоціація захисту репресованих народів, що базується в Німеччині. Рефат Чубаров уточнив: насправді таких організацій було дуже багато.

Згідно з правилами, заявку на висунення голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру до Нобелівського комітету подали 17 професорів із відомих університетів України, Польщі, Угорщини, Румунії, Росії, Туреччини і США та три чинні парламентарі: депутати з України (Борис Тарасюк), Канади (Борис Вжесневський), а також європарламентар із Литви (Юстас Палецкіс).
Рефат Чубаров


Що ж до ініціативи Асоціації захисту репресованих народів, то це також зробили ще десяток організацій на заклик Першого світового конгресу кримських татар, який збирався 2 роки тому. Водночас, як повідомив Рефат Чубаров, за правилами Нобелівського комітету вони не могли прямо подати заявку про це.

Пропозиції з приводу кандидатур на отримання Нобелівської премії приймали до 1 лютого.

Принцип ненасилля дав результат

Президент Світового конгресу кримських татар Рефат Чубаров сказав Радіо Свобода, що лідер кримськотатарського народу, «безумовно, заслужив на відзначення такою високою нагородою». Але це все ж не стільки нагорода, скільки «вшанування всіх активістів національного руху за повернення», вважає він.

Сам Мустафа Джемілєв теж зазначив, що розцінює висунення на здобуття Нобелівської премії миру не як свою особисту заслугу, а як визнання багатолітнього намагання кримських татар вирішувати свої проблеми ненасильницькими методами.

Мустафа Джемілєв народився 1943 року в Криму і в однорічному віці разом з батьками був висланий тодішнім радянським режимом до Центральної Азії. У 26 років він долучився до правозахисного і національного руху кримських татар. Неодноразово затримувався і засуджувався владою, загалом в ув’язнені і засланні перебував понад 15 років.

Він завжди закликав до мирної ненасильницької боротьби за повернення кримськотатарського народу на батьківщину. Наприкінці 80-х років минулого століття він очолив процес репатріації. А в 1991-му разом з іншими активістами Організації кримськотатарського національного руху скликав загальнонаціональний з’їзд кримських татар, Курултай, і очолив обраний на ньому Меджліс – представницький орган кримськотатарського народу.

За правозахисну діяльність Джемілєв був нагороджений премією ООН імені Фрітьйофа Нансена.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG