Доступність посилання

ТОП новини

Україна може виграти від світової продовольчої кризи


Київ – Світова продовольча криза може стати шансом для стрімкого розвитку українського аграрного сектору, вважають деякі експерти-учасники круглого столу на тему «Ризики світової продовольчої кризи та виклики для України». Експерти відзначають зростання вартості продовольства на світових ринках та в Україні, водночас у Міністерстві аграрної політики наголошують, що Україна має значні можливості у процесі виробництва сільськогосподарської продукції і вже в найближчі 5 років може суттєво збільшити експорт.

Організація з питань продовольства та сільського господарства ООН зафіксувала, що за останнє десятиліття ціни у світі на продовольчі продукти зросли майже вдвічі. Серед причин – зокрема збільшення населення планети, зростання споживання у найбільш населених країнах світу та зменшення площ, придатних для обробітку сільськогосподарських культур.

У Міністерстві аграрної політики України світову продовольчу кризу сприймають як шанс збільшити експорт та покращити становище українського аграрного сектору. Директор департаменту розвитку аграрного ринку міністерства Анатолій Розгон зазначає, що нині першочергово для України – провести земельну реформу, яка може дати старт реформі аграрного сектору в цілому.

«Якщо зростатимуть економічні показники, зростатимуть доходи громадян, а також показники споживання населенням сільгосппродукції. Ми можемо вийти на лідируючі позиції, якщо буде реалізовано той потенціал, який у нас є, перш за все, через ринок землі», – додає Анатолій Розгон.

Аграрний сектор має бути на рівні з іншими секторами економіки – Саблук

Із нагальністю земельної реформи не згоден директор Інституту аграрної економіки Академії аграрних наук України Петро Саблук. «Завдання першого порядку – визнання землі активом, щоб держава у своїй розподільчій функції рахувалася з цим ресурсом – в системі ціноутворення, оподаткування, страхування тощо. Якщо ми в найближчий час цього не зробимо і розпочнемо земельну реформу знизу, тобто з купівлі та продажу землі, то зробимо ще гірше», – каже він.

«Поки ми не усвідомимо, що аграрна сфера має функціонувати в складі економіки держави на рівні з іншими сферами, проблеми залишаться. І доки алгоритм ціни на продукцію сільського господарства не буде затверджений на рівні держави, село залишиться без нічого», – додає Петро Саблук.

Експерти кажуть, що аграріям непросто

Гендиректор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що поки немає підстав сумніватися у спроможності України забезпечити внутрішній ринок сільгосппродукцією. «Зовнішньоторговельне сальдо України позитивне, тобто Україна більше експортує, ніж імпортує», – наголошує експерт.

Водночас Володимир Лапа додає, що українські аграрії нині працюють у непростих умовах. «Фактично аграрії зараз потрапляють у так звані «цінові ножиці», та й умови господарювання дещо погіршилися. Під час світової продовольчої кризи Україна має можливість виробляти більше продукції, і чим вищими будуть ціни на неї, тим вигідніше буде продавати. Але на практиці – в усьому світі і в Україні на рівні з цінами на продукцію зростає також вартість ресурсів аграрного виробництва», – каже він.

Восени минулого року Прем’єр-міністр Микола Азаров звернувся до Світового банку з пропозицією збільшити інвестиційний портфель для України, яка, на його думку, за належної підтримки, може врятувати світ від продовольчої кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG