Доступність посилання

ТОП новини

«Дитячий будинок у Торезі – могильник для людей» – донецькі правозахисники


Донецьк – В українських дитячих будинках недогодовують дітей. Про це в інтерв’ю західній пресі заявила керівник американської благодійної організації «І його діти також!» Тереза Філлмон. За даними спостерігачів, у будинку для розумово відсталих дітей у місті Торез Донецької області помирає 12 дітей на рік саме через недоїдання. Інформацію про жахливі умови утримання дітей підтверджують і донецькі правозахисники, а також вихованці інтернату. Натомість директор закладу спростовує закиди про обкрадання дітей.

Наталія Варпейченко
27-річна Наталія Горпінченко провела у Торезькому дитбудинку майже все своє життя. Цілком здорова дитина потрапила сюди через помилку медиків, які приписали їй розумову хворобу. Здібну дівчину помітила правозахисна організація з Макіївки «Мартін клуб». А через півтора року судових перипетій Наталії повернули «дієздатність» і визволили на волю. Зараз, у свої 27, вона тільки починає вчитись у школі. Про життя у Торезькому інтернаті згадує з жахом.

«Я на все це закривала очі – ці діти нікому не потрібні. Я б хотіла, щоб там навели порядки. Бо дуже жаль цих дітей. Годували дуже погано. Годували, коли комісія, добре, а коли комісії не було – годували так-сяк», – розповіла Наталія.

Торезький дитбудинок завжди був закритим закладом, каже голова організації «Мартін клуб» Вікторія Федотова. У «голодні» 90-ті життя тут було так само голодним. Із 350 вихованців дитбудинку, серед яких – діти, прикуті до ліжка, на рік помирало приблизно 50. Причиною високої смертності правозахисник вважає недостатній догляд і систематичне недоїдання.

«Директор говорив, що це діагнози і так далі, але за нашими спостереженнями лежачі діти помирали просто з голоду. Ми приїжджали на Різдво і тишком-нишком заходили. Тому що ми привозили гуманітарну допомогу, нас пускали. Діти кажуть, що те, що вони з’їдали при нас – те їм і діставалось», – згадує Вікторія Федотова.

У сиріт забрали пенсії

Правозахисниця назвала Торезький дитячий будинок «могильником, куди скидають людей». Бо недостатній догляд і недоїдання – не єдині порушення прав дітей із обмеженими можливостями. Кілька років тому директор закладу Олександр Васякін у суді домігся того, щоб позбавити дієздатності більшість дорослих вихованців інтернату. З того часу їхні пенсії надходять на рахунок закладу, з чим вихованці не згодні. На вимоги видати гроші директор не реагує, розповіла Наталія Горпінченко, яка тільки недавно звільнилась з інтернату.

В коментарі Радіо Свобода Олександр Васякін зазначив, що таким чином опікується дітьми. «Абсолютно всього нам вистачає. Натуральні норми виконані на 89%, а в у січні – на 93%. 55 дітей їдять самостійно, 20 – із ложечки», – зауважив директор.

На сьогодні в інтернаті перебуває 80 дітей. За спостереженнями американської місії, нездатні самостійно харчуватись діти просто пухнуть з голоду. Втім директор спростовує закиди. На його думку, критика інтернату з боку західної преси спровокована бажанням іноземців усиновляти дітей.

Відеосюжет програми «За вікнами» (канал СТБ), який вийшов
в ефір 19 травня 2008 р. Репортаж про Торезький будинок
розпочинається після 6-ї хвилини.

Торезький дитячий будинок-інтернат from Vasyl Futerko on Vimeo.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG