Доступність посилання

ТОП новини

Виставка «До витоків» повертає з небуття кримськотатарських художників додепортаційного періоду


Виставка «До витоків» повертає з небуття кримськотатарських художників додепортаційного періоду
Виставка «До витоків» повертає з небуття кримськотатарських художників додепортаційного періоду

Сімферополь – У Криму відкрилася виставка творів кримськотатарських додепортаційних художників. Експонати довоєнної картинної галереї Кримської АРСР були дивом врятовані під час депортації кримськотатарського народу. Відкриття виставки організував у Сімферополі Всеукраїнський інформаційно-культурний центр.

Вперше показати кримчанам твори митців, які працювали в Криму до депортації, Кримськотатарський музей мистецтв спробував близько 10 років тому. Але тоді ця виставка була невеликою і розголосу майже немала. Тепер же музей спільно із Всеукраїнським інформаційно-культурним центром виставив пів сотні робіт більше десятка додепортаційних художників, несправедливо, на думку працівниці кримськотатарського музею Мурвет Бекирової, забутих співвітчизниками і мистецькою спільнотою.
Відвідувачі виставки


За словами Мурвет Бекирової, доля виставлених нині картин – складна, як і самих кримських татар: «Раніше вони були у складі Художньої картинної галереї у Сімферополі. Потім їх заховали і вони дивом збереглися. Я не знаю, чи вони демонструвалися раніше, але виставка довоєнних художників організована сьогодні».

Один з організаторів цього заходу, названого «Біля витоків», керівник Всеукраїнського інформаційно-культурного центру Владислав Єрмаков каже, що ці твори несуть в собі весь драматизм минулої епохи: «Мене вразило те, що 18 травня 1944 року люди брали із собою у депортацію не лише якісь матеріальні речі, але й духовні скарби. Вони берегли їх протягом десятиліть. І ці твори не можуть не хвилювати».

Художник Алі Бекиров
На виставці – портрети історичних діячів кримськотатарського народу і сучасників митців, пейзажі Криму, натюрморти з кримськими квітами. Художник Алі Бекиров високо оцінив майстерність своїх колег додепортаційного періоду: «Чудові відчуття! Практично всі роботи дуже хороші – на високому, престижному рівні. Тож спасибі організаторам!».

За даними мистецтвознавців, усі виставлені художники або загинули під час Другої світової війни, або ж померли у депортації. Виставку кримськотатарських художників довоєнного переддепортаційного періоду «Біля витоків» організатори планують показати й за межами Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG