Доступність посилання

ТОП новини

Москва знову кличе Україну до Митного союзу


Київ – Росія радить Україні уважніше придивитися до досвіду роботи Митного союзу. Такі рекомендації висловив під час засідання українсько-російського форуму «Партнерство України і Росії в нових реаліях європейської і євразійської інтеграції» відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв. За його словами, членство України в цьому об’єднанні не суперечитиме її євроінтеграційним інтересам, однак у Митному союзі Україна буде більш рівноправним членом, аніж у будь-якому об’єднанні з ЄС. Водночас деякі експерти наголошують на тому, що Україні немає сенсу об’єднуватися з Росією в один Митний союз, оскільки та не має доступу на європейські ринки, а отже – Україна не прогресуватиме в економічному розвитку.

У Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану досі не втрачають надії на приєднання України. Там запевняють, що Україна лише виграє від такої співпраці, адже будуть скасовані будь-які митні кордони між країнами-членами, а отже – значно полегшиться процес багатосторонньої торгівлі.

«Ми хотіли б, щоб наші українські партнери уважніше придивилися до досвіду роботи Митного союзу, щоб у них розвіялися деякі фобії. Наприклад, страх щодо того, що Росія щось комусь нав’язує. Насправді у нас доля спільних інтересів значно перевищує кількість тих питань, з яких ми маємо розбіжні точки зору», – зазначив відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв.

Україна наразі домовляється з Євросоюзом

У листопаді 2010 року Президент України Віктор Янукович зазначив, що не виключає вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Водночас вже більше двох років між Україною та Євросоюзом тривають переговори щодо підписання угоди про асоціацію, яка включатиме в себе створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

У лютому глава українського уряду Микола Азаров зазначив, що нині підготовка та підписання угоди про зону вільної торгівлі стримується тим, що з боку ЄС висувається вимога про введення квот на українську продукцію. З цим категорично не згодна українська сторона.

Деякі оглядачі впевнені, що доки Україна домовляється про зону вільної торгівлі з ЄС, не може йти мови про її членство у Митному союзі. Водночас у коментарі для Радіо Свобода директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов зазначив, що загалом Україні немає сенсу вступати в будь-які торговельні об’єднання з Росією, доки та не матиме доступу до європейських ринків.

«Входження України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану було б доцільним лише за умови, якби Росія домовилася з ЄС про спільний економічний простір, тому що ринки та інтереси України розподілені приблизно порівну між Європейський Союзом та пострадянським простором», – каже він.

Економіка потребує модернізації – Інститут економіки НАНУ

В Національній академії наук України переконані в тому, що перед тим, як інтегруватися до будь-якого міжнародного союзу Україна повинна серйозно зайнятися модернізацією економіки.

«Враховуючи глобальне завдання всезагального оновлення, ми повинні активізувати шляхи просування вперед. У протилежному випадку ми запізнимося так, як і росіяни, попри оголошену ними політику модернізації. Якщо ми модернізуємо економіку, питання всіх цих торговельних об’єднань буде лише інструментом, який забезпечуватиме надалі економічний розвиток», – вважає директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану діє з 1січня 2010 року. Очікується, що з 1 липня 2011 року зовнішні торговельні зв’язки між цими країнами будуть більш скоординовані, ніж досі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG