Доступність посилання

ТОП новини

У Красному Лучі голодують, захищаючи українську школу


Луганськ – У Красному Лучі Луганської області група осіб оголосила голодування. Батьки школярів у такий спосіб протестують проти закриття української школи №15. В акції беруть участь 5 членів батьківського комітету школи. Їхні вимоги до влади: не закривати українську школу, звільнити заступника міського голови, відповідального за це питання, а також начальника міського управління освіти. Втім, влада своє рішення змінювати не збирається.

Рішення про закриття школи № 15 з українським викладанням ухвалили на сесії міської ради 28 грудня. Депутати, які здебільшого є представниками Партії регіонів, вирішили в такий спосіб зекономити бюджетні кошти. Школа №15 має малу наповнюваність – близько 200 дітей при нормативі понад 1000 учнів, тому і підпадає під сумнозвісну «оптимізацію».

Новина про закриття школи одразу викликала невдоволення батьків. Як стверджує голова ініціативної групи батьків Наталія Осипова, їм вдалося зібрати понад тисячу підписів під вимогою не ліквідовувати навчальний заклад. За словами Осипової, члени батьківського комітету зверталися до міських та обласних депутатів, в обласну прокуратуру, до Президента Віктора Януковича, але позитивної відповіді не отримали.

«Починали ми з депутатів, прийшли на сесію. Ми намагалися з ними спілкуватися, щоб нас почули, але ніхто не враховує нашої думки, нашого бажання, не було проведено зборів батьківських», – розповіла Наталія Осіпова.

Іти на поступки влада не збирається

Наразі члени ініціативної групи вдалися до крайнього заходу – оголосили голодування. Батьки збиралися провести свою акцію протесту безпосередньо у приміщенні міської ради, але міліція їх до будівлі не пустила.

У коментарі для Радіо Свобода керівник прес-служби Краснолуцької міськради Олена Воробйова зауважила, що представники мерії з батьками зустрічалися неодноразово, і позиція влади залишається незмінною: діти зможуть ходити у дві інші українські школи, розташовані в тому ж мікрорайоні.

«Рішення сесії ніхто скасовувати не буде. У нас уже і вибору немає. Ми ухвалили рішення про оптимізацію і будемо його продовжувати, тому що місто в такому стані, що без таких серйозних, хай і непопулярних заходів ми просто не зможемо збалансувати бюджет, не зможемо жити нормально», – зазначає Олена Воробйова.

Школа пустувати не буде

На будівлю 15-ї школи вже претендують два орендатори: гірничопромисловий технікум та міська школа мистецтв. Інформацію ж про те, що у школі може розміститися офіс політичної партії, прес-секретар міськради спростувала. Натомість підтвердила, що у прибудові до школи, у колишньому басейні, міститься штаб молодіжної організації Партії регіонів.

Тим часом батьки учнів здаватися не збираються і готові відстоювати українську школу в судах, у тому числі і в Європейському суді з прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG