Доступність посилання

ТОП новини

Протести в арабському світі тривають


У Бахрейні влада використала проти демонстрантів вояків і важку техніку
У Бахрейні влада використала проти демонстрантів вояків і важку техніку

Прага – Армія в Бахрейні розігнала протестувальників і взяла під контроль головні райони столиці. В Ємені другий день тривають сутички між прихильниками та супротивниками уряду. В Лівії було оголошено «День гніву». Повідомляють про зіткнення, в результаті яких загинуло чотири особи і десятки поранені.

У Бахрейні, невеликій острівній державі в Перській затоці, демонстрації були придушені з застосуванням війська та важкої техніки. У заяві, яку військові оприлюднили на державному телебаченні, прозвучала заборона на подальші виступи, як було сказано, «для забезпечення порядку».

Як повідомляють агентства, на Перловій площі у столиці Бахрейну Манамі загинуло щонайменше чотири особи, коли поліція та вояки на світанку почали розганяти протестувальників, серед яких були жінки і діти. В хід були пущені сльозогінний газ та гумові кийки і кулі.

Кількість загиблих серед учасників демонстрацій у Бахрейні, які, за прикладом Тунісу та Єгипту, вимагають відставки своїх правителів, сягнула шести осіб.

Представник 70-відсоткової шиїтської більшості у країні, голова опозиційної партії «Вефак» Абдель-Джаліл Халіл в інтерв’ю агентству «Рейтер» назвав розгін демонстрантів «справжнім тероризмом». «Є багато способів уникнути конфронтації та кровопролиття. Той, хто ухвалив це рішення, мав на меті вбивати», – наголосив він.

Бахрейном править монархічна династія, споріднена з саудівськими королями, що сповідують сунітську течію в ісламі. Король Бахрейну Хамад бін Іса аль-Халіфа пообіцяв провести розслідування щодо кровопролиття. Також він пообіцяв провести реформи, включно зі скасуванням державного контролю над засобами масової інформації, включно з інтернетом.

Тим часом у Ємені, з іншого боку Аравійського півострова, також тривали сутички, а в Північній Африці з’явилися нові вогнища протесту. Загалом протести протягом останнього часу охопили Алжир, Бахрейн, Іран, Йорданію, Лівію та Ємен.

Проте оголошений «День гніву» в Лівії не відбувся. Замість нього на демонстрації для підтримки влади зібралися прихильники Мауммара Каддафі, який перебуває при владі 42 роки.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG