Доступність посилання

ТОП новини

В інтернет-магазинах зростуть ціни?


Київ – Ціни на товари в інтернет-магазинах можуть зрости, якщо парламент ухвалить законопроект, запропонований міністерством економічного розвитку і торгівлі. Документ передбачає, що бажаючі торгувати у мережі повинні будуть мати офіційне офісне приміщення. Розробники законопроекту запевняють, що їхні пропозиції покликані вивести з тіні відповідний сегмент ринку і сприяти розвитку бізнес-проектів. Утім, підприємці вважають, що такі зміни ні до чого не призведуть, а лише посилять податковий тиск держави на бізнес.

Міністерство економічного розвитку пропонує зобов’язати підприємців, що торгують дистанційно «мати офісне приміщення, в якому здійснюється оформлення документів з купівлі-продажу товарів». Цю пропозицію сформульовано у проекті закону «Про внутрішню торгівлю», напрацьованому фахівцями відомства. На їхню думку, така законодавча норма виведе з тіні багатьох інтернет-торгівців, оскільки, перевіряючи органи та споживачі знатимуть де їх шукати, розповідає директор аналітичного департаменту Мінекономіки Сергій Литвиненко.

«Я можу навести адреси, за якими зареєстровані до 100 і більше не лише приватних підприємців, а й юридичних осіб. І що на ці адреси дають, як їх знайти? Держава взяла на себе обов’язково захищати споживача, тому вона буде вживати усіх заходів, щоб захистити споживача», – запевнив він.

Наявність офісів нічого не змінить – податкова

Законопроект ще не зареєстрований у Верховній Раді. Він перебуває на стадії громадського обговорення. І навіть державні відомства ще не дійшли згоди щодо цього документа. Немає гарантій того, що наявність офісу у підприємця полегшить процес перевірки його діяльності, каже фахівець департаменту адміністрування Державної податкової адміністрації Інна Іващенко.

«Я вважаю, що назва – це лише назва. Все це має бути офіційно зареєстроване. Квартира має бути виведена з житлового фонду. Тоді виникнуть інші правовідносини. Інакше вона залишиться приватним помешканням. Тобто просто назвати квартиру офісом – це ні до чого не призведе», – зазначила податківець.

Урядову ініціативу оплатять споживачі

Тим часом в інтернет-магазинах занепокоїлися. Якщо збільшити ціни на свій товар, то важче буде конкурувати з традиційними видами продажів. А вартість товару обов’язково зросте, оскільки зростуть видатки підприємців, причому, важко спрогнозувати на скільки, заявив голова Асоціації учасників електронного бізнесу України Павло Сідельов.

«Якщо ми дотримаємося цієї норми – виростуть видатки, природно, що це відіб’ється на вартості товару. На скільки, нині важко сказати. Тож необхідність наявності офісу ще треба обговорювати. Особливо для підприємців, що торгують електронним товаром, і доправляють його моментально споживачеві, якого вони не бачать. Про який офіс можна вести мову, якщо продавець може бути у Києві, а споживач у Криму? Але у будь якому разі можна говорити про те, що така вимога збільшить вартість товару», – наголосив він.

Оприлюднений Мінекономіки проект закону, у ході обговорення вже зазнав змін. З нього прибрали норму, про обов’язкову наявність у інтетрнет-магазинів складських приміщень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG