Доступність посилання

ТОП новини

Проба на сухоти. Чи є альтернатива Манту?


Міністерство охорони здоров’я тимчасово зупинило застосування однієї з серій препарату «туберкулін» (алергену туберкульозного, очищеного в стандартному розведенні) для тестів дітям на реакцію Манту. Причиною стало погіршення здоров’я шістьох дітей із кримського міста Симеїз після планових проб на туберкульоз.

Оскільки туберкулін для масової діагностики дітей закуповують за кошти місцевих бюджетів, то в кожній області вирішують самостійно, який саме різновид препарату із тих, що зареєстровані в Україні, придбати. Тож тимчасово зупинене використання саме такого туберкуліну, від якого стало зле кримським дітям.

Інцидент в Криму

Два тижні тому шістьох семикласниць симеїзької школи шпиталізували після проведення туберкулінової проби, відомої як «реакція Манту». У дівчаток погіршилося самопочуття – почалося запаморочення, болі в животі, швидка відвезла їх до Ялтинської лікарні. Там їм поставили попередній діагноз – «алергічна реакція на введення туберкуліну», розповідає кримський кореспондент Радіо Свобода.

За даними мерії Ялти, реакція Манту була проведена туберкуліном російського виробництва з терміном придатності до липня нинішнього року. Як повідомили в управлінні охорони здоров’я міськвиконкому Ялти, зараз усі діти вже вдома, з лікарні вони були виписані в хорошому стані. Батьки школярів знали про плановане проведення туберкулінової проби і були не проти. Дітей перед Манту оглянув лікар. Вакцинацію провела медсестра, яка має виданий Ялтинським тубдиспансером допуск до туберкулінодіагностики.

Цю інформацію ялтинського міськвиконкому днями підтвердили фахівці Міністерства охорони здоров’я України. Спеціальна міністерська комісія, яка працювала в Криму, не виявила порушень умов зберігання і транспортування туберкуліну, крім того, протокол медичного огляду перед проведенням проби Манту був дотриманий.

За даними київської комісії, причиною погіршення здоров‘я шести симеїзьких школярок став «їхній емоційний розлад». У висновку експертів Міністерства охорони здоров‘я мовиться, що цей розлад «характерний цій віковій групі дівчаток», і він пов'язаний з «проведенням медичних маніпуляцій».

Туберкулін… або?

Препарат туберкулін може викликати алергічні реакції, стверджує Світлана Черенько, голова комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально-небезпечним хворобам.

«Туберкулін закуповується за кошти місцевих бюджетів. А централізовано (ми за це відповідаємо – МОЗ) закуповується туберкулін тільки для туберкульозних диспансерів. З місцевих бюджетів виділяють гроші якраз для масової туберкулінодіагностики, вони там шукають, де дешевше. А всього зареєстровані в Україні препарати з трьох країн: власне український (харківський туберкулін), данський і російський». І, як запевняє Світлана Черенько, на сьогоднішній день альтернативи туберкуліну не існує.

А от В’ячеслав Костилєв, активний противник туберкуліну, президент «Ліги захисту громадянських прав» впевнений:туберкулін – це вчорашній день, від такого методу відмовилися майже в усьому світі. Навіть фахівці ВООЗ, які сприяють просуванню фармацевтичного бізнесу, не радять робити реакцію Манту, переконує Костилєв. «Ця проба вводиться в організм. При тому, що вже давно є методи без будь-якого втручання в організм. Це методи діагностування по крові, по слині, і вони також зареєстровані в Україні. Крім того, якщо врахувати, що всіх немовлятам вакцинують від туберкульозу (вакциною БЦЖ), то майже в кожного ця проба може показати позитивну реакцію. Єдине, чому він у нас досі використовується, – банальна причина – лобіювання фінансових інтереси виробників цього туберкуліну. Все!».

БЦЖ - бацила Кальметта-Герена (bacille Calmette-Guerin) - штам збудника туберкульозу зі зниженою вірулентністю, який не може викликати у людини розвиток захворювання, але зберігає антигенну активність і тому використовується для вакцини проти цієї хвороби.

Алергія на препарат може виникнути і в абсолютно здорової дитини, але доза туберкуліну, яку вводять, настільки мала, що не може викликати серйозних наслідків, впевнена Світлана Черенько. Однак, за її словами, зараз Міністерство охорони здоров’я готує загальнодержавну програму по туберкульозу. І вона передбачає проведення туберкулінової проби лише серед дітей так званої групи ризику, які контактують з хворими. «Туберкулінодіагностика альтернативи немає. Тому її все одно будуть використовувати, але в обмежених контингентах дітей – лише в тих, які перебувають або перебували в контакті з хворими».

Перевірка триває

Щоб убезпечити дитину від небажаних реакцій, перед проведенням тесту необхідно її ретельно обстежити, радить фтизіатр-пульмонолог Раду Процюк, перевірити, чи не має вона температури і вірусної інфекції. «Реакція Манту нешкідлива. Однак, якщо є шкірні захворювання, захворювання печінки, якщо дитина алергік, астматик, то тест буде неточний, у таких дітей можуть бути протипоказання. Альтернатива Манту є. Це метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). У такому випадку дитині нічого не вводиться, а просто в неї береться кров. Це дорога проба, і вона не є масовою, її проводять лише в окремих випадках».

У прес-службі Міністерства охорони здоров’я Радіо Свобода повідомили, що Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів перевіряє на безпечність поставлену під підозру серію туберкуліну. А фахівці нагадують, що інцидент в Криму - вже не перший випадок погіршення здоров’я дітей після проведення проб Манту. Аналогічні тимчасові заборони використання туберкуліну були в 2009, а також у 2006 році. Тоді було шпиталізовано 170 дітей.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG