Доступність посилання

ТОП новини

Університет у Литві – вибір переслідуваної білоруської молоді


Рига – У Вільнюсі від 2005 року успішно діє Європейський гуманітарний університет, переведений до Литви із Білорусі з огляду на складну ситуацію з демократією у цій державі. Політичну, організаційну та фінансову підтримку білоруському університету за кордоном надають Європейська комісія, громадські організації та фонди США, окремі країни Євросоюзу. Після насильницького придушення протестів, що послідували за президентськими виборами у грудні 2010 року в Білорусі, університет заявив про готовність прийняти білоруських студентів, виключених із вищих навчальних закладів за політичними мотивами.

Європейський гуманітарній університет був створений у Мінську у 1992 році. Тоді молода держава Білорусь мала потребу в кадрах, здатних ефективно взаємодіяти із навколишнім світом.

Однак із часом конфронтація білоруської влади із цивілізованим світом, а також спрямованість на обмеження демократичних свобод у країні спричинили закриття у Мінську у 2004 році Європейського гуманітарного університету (ЄГУ).

«Університет у вигнанні»

Завдяки підтримці влади сусідньої Литви та низки міжнародних інституцій через рік білоруський університет відновив свою роботу у Вільнюсі. Зараз Європейський гуманітарний університет, в якому здебільшого навчаються студенти з Білорусі, має статус литовського університету.

Координатор відділу комунікацій Тетяна Рудзінскінє зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода, що Європейський гуманітарний університет не просто академічний вищий учбовий заклад. Недарма він отримав назву «університету у вигнанні».

«Безумовно ми готуємо фахівців, які отримують якісну освіту, вільну від будь-якого тиску, у першу чергу ідеологічного. Окрім того, ми гуманітарний університет і усі спеціальності, що їх отримують наші студенти, сьогодні потрібні. Навіть якщо б ми і не ставили завдання формувати майбутнє громадське суспільство та активну громадянську позицію у наших студентів, думаю, що це відбувалось би «де факто», оскільки наші студенти дуже активні люди, патріоти своєї держави і все, що отримують в університеті з гордістю приносять додому», – зазначила Тетяна Рудзінскінє.

Шанс отримати європейську освіту

ЄГУ – єдиний університет в ЄС із навчанням російською та білоруською мовами. Пропонує навчання за різними гуманітарними спеціальностями, очні та заочні бакалаврські програми, магістратуру та аспірантуру, літні та зимові школи, дистанційні курси. Зараз в університеті навчається понад півтори тисячі студентів. Викладають їм кращі білоруські та іноземні викладачі.

«Наші студенти отримують визнаний європейський диплом, тому вони можуть працювати не тільки в Білорусі, але й у будь-якій державі ЄС, зокрема у Литві. Більшість наших студентів, закінчивши бакалаврську школу, вступають до магістратури західних країн та США. Багато з них повертається до Білорусі», – зауважила Тетяна Рудзінскінє.

«Буди студентом «університету у вигнанні» – небезпечно?»

Частими гостями «університету у вигнанні» є провідні європейські та американські політики. Посли країн Євросоюзу замість відвідування 21 січня цього року інавгурації президента Білорусі Олександра Лукашенка зустрілися з викладачами та студентами університету. Нещодавно зі студентами спілкувалися сенатори та конгресмени США.

За словами Тетяни Рудзінскінє, американські конгресмени цікавились умовами навчання та життя студентів, а також тим, чи не загрожує навчання у Литві репресіями проти студентів та їхніх родичів з боку білоруської влади.

«Наші студенти дуже адекватно описали ситуацію і пояснили, що в цьому немає нічого небезпечного. Це свідомий вибір. Із спілкування зі студентами університету стає чітко зрозуміло, що ці люди пишаються, що навчаються тут», – каже Тетяна Рудзинскіне.

Самі ж студенти вважають, що університет є одним із центрів білоруського національного відродження. Він готує молодих білоруських інтелектуалів, здатних формувати нову національну еліту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG