Доступність посилання

ТОП новини

Куди подітись колишнім ув’язненим на Дніпропетровщині?


Заступник директора міського центру соціальної допомоги Людмила Матьянова та інспектор Департаменту з виконання покарань в Дніпропетровській області Ярослав Костюченко на прес-конференції щодо проблем амністованих. Дніпропетровськ, лютий 2011
Заступник директора міського центру соціальної допомоги Людмила Матьянова та інспектор Департаменту з виконання покарань в Дніпропетровській області Ярослав Костюченко на прес-конференції щодо проблем амністованих. Дніпропетровськ, лютий 2011

Дніпропетровськ – В Україні очікується велика амністія. За законом «Про амністію», на волю вийдуть 7 тисяч засуджених. Зокрема, на Дніпропетровщині акт державного милосердя торкнеться близько півтисячі в’язнів. А втім, фахівці чекають на набуття чинності закону з острахом: приймати колишніх ув’язнених соціальні служби не готові.

Нічліжка на 25 осіб і тимчасовий пункт обігріву, відкритий міською владою на час холоднечі, – ось і всі заклади, де можуть прийняти колишніх засуджених у Дніпропетровську. Особливого сервісу тут нема. У пункті обігріву – пічка-«буржуйка» та гаряча друга страва. В нічліжці – ліжко, обід, допомога юриста у відновленні документів.

45-річний Костянтин – колишній засуджений, а зараз безхатько. У міській нічліжці він кілька місяців.

«Звичайно, я тут можу поспати, погрітись, попоїсти гарячого. Хто б мені іще дав гаряченького», – каже чоловік.

Жити – у нічліжці, працювати в – парку

Центр реабілітації для колишніх засуджених у Дніпропетровську досі не створили, хоча законодавство України з 2004-го року передбачає існування таких закладів у кожному регіоні. Наразі ніхто не гарантує колишнім в’язням ані пристойного житла, ні роботи. Заступник директора міського центру соціальної допомоги Людмила Матьянова каже: колишніх ув’язнених працевлаштувати складно.

«У нас немає центру адаптації колишніх ув'язнених. Є лише нічліжка, там на 20 місць – 35 осіб. Через морози ми приймаємо всіх. Люди сидять на лавках і на підвіконнях. Центри зайнятості їх не приймають через відсутність документів. Дуже часто люди виходять на волю лише з довідкою про звільнення, і нам доводиться відновлювати їхні документи досить довго. На роботу можуть взяти хіба у парки та на приватні будівництва, бо там платять щодня», – говорить заступник директора центру соцдопомоги.

Міцні соціальні зв’язки і робота – порятунок для амністованих

Амністія в суспільстві сприймається неоднозначно. Пересічні громадяни побоюються: акт милосердя держави до засуджених може обернутись сплеском криміналу та небезпечних хвороб.

У Департаменті з виконання покарань в Дніпропетровській області не приховують: після цьогорічної амністії на волю вийдуть, зокрема, хворі на тяжкі захворювання – активні форми туберкульозу, СНІД тощо. Проте усім їм обіцяють місця в лікарнях.

Що ж до злочинності, то правоохоронці впевнені, що кількість злочинів не зросте, зазначив старший інспектор Департаменту з виконання покарань в Дніпропетровській області Ярослав Костюченко.

«Сплеску злочинності не буде, на волю вийдуть особи, які вчинили нетяжкі злочини, люди, що мають міцні соціальні зв'язки. Це – за умови працевлаштування – запобігатиме поверненню їх у кримінальне середовище. Звичайно, вийдуть на волю особи, схильні до алкоголізму та наркоманії. Але таких небагато. Крім того, Закон «Про амністію» не поширюється на засуджених за злочини у сфері незаконного обігу наркотиків взагалі», – зазначив фахівець Департаменту з виконання покарань в області.

Людям, які вийдуть на волю після амністії, фахівці радять одразу ж відновлювати документи і не боятись звертатись до державних соціальних служб. Кажуть, можна спробувати просити допомоги й у релігійних організацій, чимало з них зараз мають свої центри адаптації засуджених на 5-10 осіб.

Між тим зараз в Україні, за статистикою, кожен десятий амністований знову потрапляє за ґрати.

Довідка: 4 лютого 2011 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон «Про амністію». Амністія приурочена до 20-ої річниці незалежності України. Наразі документ перебуває на підписі у Президента України. За поясненнями юристів, в основному під амністію підпадуть особи, які скоїли економічні, неагресивні та корисливі злочини.

За попередніми підрахунками, за амністією 2011 року на Дніпропетровщині на волю вийде понад 400 засуджених, це 2% від загальної кількості засуджених у регіоні.

Остання амністія проводилася в Україні 2009 року і була приурочена до річниці ухвалення Конвенції з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG