Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі розпочинається спорудження Соборної мечеті Джума-джамі


Соборна мечеть Джума-джамі – наріжний камінь Сімферополь, 3 березня 2011
Соборна мечеть Джума-джамі – наріжний камінь Сімферополь, 3 березня 2011

Сімферополь – У четвер керівники Меджлісу кримськотатарського народу, Духовного управління мусульман Криму та Уряду автономії урочисто закладають капсулу у фундамент майбутньої Соборної мечеті Джума-джамі. Вона буде споруджена на околиці Сімферополя поблизу траси на Південне узбережжя Криму. У середу позачергова сесія Сімферопольської міськради ухвалила рішення передати кримським мусульманам у безстрокове користування ділянку, де будуватиметься мечеть. Цьому передував багатолітній конфлікт за право звести там Джума-джамі.

Ще місяць тому мусульмани скаржилися на заборону спорудження мечеті. Сьогодні вже є не тільки дозвіл, але й уже формально розпочинається будівництво Джума-джамі. Що ж сталося, чому сімферопольська влада так радикально змінила позицію? Експерти зазначають, що насамперед, змінив позицію голова кримського уряду Василь Джарти. Саме під його тиском міська рада спершу дала попередній дозвіл, а за 2 тижні – й остаточно передала земельну ділянку, на вулиці Ялтинській 22, у безстрокове користування Духовному управлінню мусульман Криму.
Розпочинається спорудження Соборної мечеті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суперечка за право тут збудувати Соборну мечеть точиться з 2004 року, коли міськрада вперше дозволила мусульманам збирати відповідні документи та узгодження. На цю процедуру ДУМК витратив 2 роки, однак, новий склад сімферопольської міськради раптово скасував попереднє рішення, відмовивши мусульманам. Тепер же всі узгодження Муфтіят отримав за пів місяця. Протягом трьох тижнів Духовне управління мусульман Криму має оформити відповідний державний акт.

Василь Джарти в інтерв’ю Радіо Свобода, яке він дав 16 лютого, сказав, що пообіцяв лідерам кримських татар, що сприятиме якнайшвидшому полагодженню формальностей, і дотримав свого солова. Сьогодні він теж присутній на урочистостях.

Муфтій мусульман Криму Хаджа Еміралі Аблаєв каже, що до останнього не вірив у щирість влади і, зокрема, прем’єра і вважає сьогоднішню подію справжнім дивом: «Протягом 25 років мого проживання в Криму такого просто не було. Це вперше, щоб прем’єр пішов на такі поступки і сприяння мусульманам Криму. Іншалла, сподіваємося все буде добре з мечеттю. І це добре не лише для мусульман, але й для всіх. Благополуччя буде для всього півострова».

Муфтій Хаджа Еміралі Аблаєв розповів Радіо Свобода, що комплекс Джума-джамі буде однією з найбільших мечетей Європи і матиме чотири мінарети. Споруджуватиметься Соборна мечеть переважно на пожертви вірян.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG