Доступність посилання

ТОП новини

Українське телебачення втрачає об’єктивність і глядачів – дослідження


Київ – Найменша за останні 6 років увага до політичних новин зафіксована в ефірі семи провідних українських телевізійних каналів у лютому нинішнього року. Такі результати моніторингу новин провідних телеканалів оприлюднили Академія української преси та Інститут соціології Національної академії наук України. Крім того, дослідження виявило, що у теленовинах найчастіше згадують Президента та Прем’єр-міністра, а негативні оцінки переважно адресуються представникам колишньої влади.

У новинах усіх провідних каналів протягом останнього року помітно змістилися акценти у бік уваги до висловлювань представників або виконавчої влади, або провладної парламентської більшості, повідомила завідувач відділу масової комунікації Інституту соціології Наталя Костенко.

«Перший канал не дає взагалі жодного шансу на виступ представникам опозиції або неполітичних сил, громадських організацій, – каже вона. – Можна знайти різні пояснення цьому, можливо, це така модель, яку наслідують новини, можливо, це такий ностальгічний акорд із тотальності, перед тим як перейти до обіцяного суспільного телебачення».

Крім того, уточнила Наталя Костенко, на початку нинішнього року у телеефірі домінують деполітизовані новини: культура, стихійні лиха, нещасні випадки на дорогах, проблеми екології.

Не влада керує, а гроші – регіонал

Серед політиків, згідно з дослідженням, рейтинг інтересу новинних програм очолюють Президент Віктор Янукович і прем’єр Микола Азаров, а також міністр оборони Михайло Єжель та міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.

Член парламентської комісії з питань свободи слова, депутат від Партії регіонів Володимир Ландик запевнив Радіо Свобода, що саме керівники телеканалів та інших засобів масової інформації є ініціаторами спотворення інформаційної картини.

«Не влада керує, як це було за Кучми. Це вони вже самі. Хто просив чи заставляв? Ні, вони вислужуються, щоб отримати від цього за корупційними схемами гроші. Ми жодного не бачили, щоб казав, що не бажає виконувати команди Банкової, що їм влада закриває рота. Вони, навпаки, біжать один поперед одного, щоб якнайкраще цю владу вилизати», – наголосив Ландик.

Українці будуть шукати правдиву інформацію з інших джерел – опозиціонер

Результати моніторингу свідчать, що найбільш збалансовані новини, з демонстрацією протилежних точок зору подає канал СТБ. «Новий канал» та ICTV також намагаються уникати політичної однобічності, ТРК «Україна» віддає перевагу думкам громадян перед думками офіційних осіб, на «1+1» найбільше повідомлень у конфліктному та негативному контекстах, «Інтер» віддає перевагу міжнародній тематиці перед внутрішніми проблемами, а Перший національний позиціонується як канал офіційних новин.

Член парламентського комітету з питань свобода слова, депутат із фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шевченко у розмові з Радіо Свобода зауважив, що в такій ситуації канали втрачають свою комерційну привабливість, оскільки втрачають глядача.

«Будь-якому українському глядачеві зараз видно, що телебачення із засобу інформації перетворилося на засіб пропаганди і розваг. Я думаю, що наслідок цього буде дуже простий: все більше українців будуть шукати правдиву інформацію з інших джерел, у першу чергу з інтернету. Окремо, звичайно, непокоїть ситуація навколо державного телеканалу. Замість того, щоб показувати іншим каналам приклад, як давати чесну збалансовану інформацію, цей канал в усіх рейтингах та моніторингах «пасе задніх». Це ганебно!» – наголосив Андрій Шевченко.

Це ще один аргумент, щоб в Україні якнайшвидше з’явилося суспільне мовлення, додав депутат.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG