Доступність посилання

ТОП новини

День Європи святкуватимуть у Миколаєві. «Ми не гірші за інших» – мер міста


Київ – День Європи цього року Україна відзначатиме у Миколаєві. Саме Миколаїв переміг у відкритому конкурсі серед українських міст на спільну з представництвом Євросоюзу організацію та проведення 14 травня Дня Європи. У прес-службі представництва ЄС в Україні повідомили, що оцінювання та відбір заяв здійснювався чотирма особами незалежно один від одного. Друге місце у конкурсі посіли Суми та Лубни Полтавської області: до цих міст наприкінці травня прибуде посол Євросоюзу. Тим часом Радіо Свобода поспілкувалося з мером міста-переможця Миколаєва Володимиром Чайкою про те, як проходив відбір і як планують відзначати День Європи.

– Скільки було конкурентів у Миколаєва на цьому конкурсі і як місто впоралося з умовами?

– Серед учасників були 7 обласних центрів і 13 міст підпорядкування обласного та іншого рівнів. Що було для нас найскладніше? Ми все-таки змогли показати те, що соціальна, політична та економічна ситуація в місті стабільна. До того, щоб у Миколаєві був проведений День Європи, ми доклали дуже багато зусиль. Я не кажу, що Миколаїв – найкраще місто в Україні, але ми не гірші за інших. Нині в країні Миколаїв посідає 5-е, 7-е, 10-е місця за різними показниками. Ми показали Європейському Союзу, що хотіли б, щоб Миколаїв і надалі розвивався у європейському напрямку.

– В чому полягатиме святкування Дня Європи і які заходи плануєте?

– До нас повинні приїхати 24 посли держав-членів Євросоюзу. Заходи розпочнемо з 1 квітня. Будемо у школах, бібліотеках проводити слухання, що таке Європа, дискутуватимемо, чи Україна гідна бути в Європі. Ми повинні показати, що у Миколаєва є перспектива розвитку як великого, так і малого бізнесу, що сьогодні у місті працюють інвестиції, які надійшли не тільки з українських підприємств, але й із Росії, Прибалтики та інших країн Європи. 14 травня, наскільки я пам’ятаю, це буде загальне святкування в наших 4-х районах.

– Скільки плануєте витратити на День Європи і чи долучиться до фінансування представництво ЄС в Україні?

– Євросоюз виділяє на це свято 30 тисяч євро. Це невеликі кошти, тому ми будемо знаходити ще й свої. У нас є бюджетні кошти, які ми готуємо до Дня міста, на святкування Дня перемоги. Ми маємо таке право, і депутати підтримали. Крім того, будуть залучені кошти підприємств та комерційних організацій, благодійних фондів. Тобто ми будемо робити все можливе для того, щоб причетність міста до цього свята було визначною. Не кожного дня ми маємо таку можливість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG