Доступність посилання

ТОП новини

Янукович потрапив у преміальну колізію через позицію письменника Василя Шкляра


Фото з особистого архіву Василя Шкляра
Фото з особистого архіву Василя Шкляра

Київ – У президентському указі про присудження Шевченківських премій немає прізвища письменника Василя Шкляра, якому комітет присудив цю найвищу мистецьку нагороду за роман «Чорний ворон». Така колізія виникла за весь час існування премії вперше.

Після присудження Шевченківським комітетом премії в галузі літератури Василеві Шкляру письменник звернувся до Президента Віктора Януковича із відкритим листом. Шкляр попросив перенести вручення йому нагороди на період, коли при владі не буде «українофоба Дмитра Табачника».

Відтак у президентському указі про присудження премії, який з’явився увечері 5 березня, Василя Шкляра не згадано.

Голова Шевченківського комітету тримає інтригу

Тож чи став письменник лауреатом? Член Шевченківського комітету поет Іван Драч вважає, що Василя Шкляра можна вважати лауреатом премії.

«Комітет проголосував за те, щоб йому присвоїли це звання, – каже Драч. – А він вважає, що може дістати це звання лише при певних умовах. І це є нормальна ситуація, демократична».

Разом з цим Іван Драч зауважив, що це його особиста думка, а по офіційне тлумачення порадив звернутися до керівництва комітету з присудження Шевченківської премії.

Утім, голова комітету поет Борис Олійник не захотів коментувати ситуацію. «Дев’ятого березня ми будемо вручати – там і почуєте», – сказав він.

Тим часом колишній член Шевченківського комітету та її лауреат, письменник, народний депутат Павло Мовчан також вважає, що Василя Шкляра можна вважати лауреатом премії.

«І немає значення, чи підписано цей указ, чи ні. Сам факт визнання комітетом його легітимізує. Тут, радше, формальні речі: комітет не має своїх фондів», – зазначив Мовчан.

Президент опинився в незручній ситуації

Лауреат Шевченківської премії, колишній віце-прем’єр з гуманітарних питань та колишній голова Шевченківського комітету академік Микола Жулинський вважає, що виникла колізія, якої ще не було в історії присудження премії.

На його думку, Президент опинився в надзвичайно складному і незручному становищі.

«Тільки після указу Президента лауреат, якого обрав Шевченківський комітет, стає повноцінним, так би мовити, лауреатом. Але ж ніхто не відміняв рішення Шевченківського комітету, рішення якого є остаточним. Ця колізія надзвичайно складна», – прокоментував ситуацію Микола Жулинський.

Громадська премія піде на екранізацію

Письменник Юрій Андрухович запропонував започаткувати громадську ініціативу зі збору коштів – щоб Василь Шкляр таким чином отримав громадську премію. Микола Жулинський таку ідею підтримує. За його словами, «це солідаризує дуже багатьох навколо основної позиції Василя Шкляра: неприпустимості перебування на посаді міністра освіти та науки такої людини як Дмитро Табачник».

Між тим сам Василь Шкляр каже, що віддасть зібрані гроші на екранізацію роману. За його словами, екранізувати «Чорного ворона» міг би відомий польський кінорежисер Єжи Гофман.

Щоправда, як повідомила Радіо Свобода речниця режисера Анна Ходль, їй про це нічого не відомо.

«Мені на цю тему нічого невідомо, – сказала вона. – Проте наголошую, що 30 вересня на екрани виходить фільм Єжи Гофмана «Варшавська битва – 1920», тож можна однозначно ствердити, що до кінця вересня режисер не зніматиме іншого фільму».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG