Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент Байден продовжить у Москві «перезавантаження»


Віце-президент США Джо Байден
Віце-президент США Джо Байден

Прага – У понеділок віце-президент США Джозеф Байден розпочав із Фінляндії своє європейське турне. Потім високий американський чільник відвідає Росію, де 9-10 березня зустрінеться з президентом Дмитром Медведєвим і прем’єр-міністром Володимиром Путіним. Завершить своє європейське турне віце-президент США в Кишиневі.

Якщо у Фінляндії Джозеф Байден вів мову з фінськими чільниками про проблеми регіональної безпеки і перспективи американських інвестицій у високі технології Фінляндії, то в Москві, як заявляють у Вашингтоні, друга особа американської політики не збирається втручатися у питання кандидатів на посаду президента Росії. Цей візит не стане спробою вище оцінити ту чи іншу кандидатуру на посаду президента Росії під час виборів у цій країні, призначених на 2012 рік.

Це підкреслив старший директор із питань Росії в Раді національної безпеки США Майкл Макфол.

«Будуть обговорюватися під час цього візиту віце-президента питання ПРО...Ми сподіваємося на співпрацю Росії з ПРО і сподіваємося вже у цьому році укласти угоду з цього питання. Без угоди з ПРО нам буде важко просуватися і вести переговори з інших питань, включно зі скороченнями стратегічних і тактичних озброєнь», – сказав під час брифінгу у Білому домі 4 березня Макфол.

Напередодні у російській «Незавісімой газетє» з’явилася стаття, котра містила посилання на деяких російських експертів, котрі прогнозували, що Джозеф Байден нібито дасть зрозуміти під час зустрічі з президентом Дмитром Медведєвим, що сама на цю кандидатуру розраховують у США в 2012 році.

Тут навіть стверджувалося, з посиланням на джерело в Держдумі Росії, що Байден вестиме мову в Москві з приводу нібито «майбутнього працевлаштування Володимира Путіна на посаді голови Міжнародного олімпійського комітету». Хоча пізніше більшість експертів на сторінках «Нєзавсімой газети» розкритикували ці чутки і наголосили, що вони є нічим іншим, як «маячнею».

Окрім того, Джозеф Байден має наміри обговорити в Москві питання приєднання Росії до СОТ. З приводу цього Макфол сказав 4 березня у Білому домі, що «двосторонні переговори тут фактично завершені і зараз вони вступають у багатосторонню фазу. Ми сподіваємося до кінця цього року завершити цей процес».

«Перезавантаження для подальшого процвітання двох країн»

Експерти кажуть, що у США немає великої зацікавленості у вборах президента Росії в 2012 році.

Білий дім також повідомляє, як стверджує РІА-Новини, що «у Москві Джозеф Байден продовжить справу «перезавантаження американсько-російських стосунків, із основним акцентом на забезпечення подальшого процвітання двох країн». Цей візит, як стверджують у Москві, має також підготувати ґрунт для майбутньої поїздки президента Барака Обами до російської столиці.

Джо Байден прибуває до Москви 9 березня. Того ж дня його прийме президент Росії Дмитро Медведєв. 10 березня віце-президент США зустрінеться з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Також запланований виступ Байдена перед студентами Московського державного університету і відвідини ним російського варіанту Селіконової долини «підмосковного «Сколково».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG