Доступність посилання

ТОП новини

Шевченкова Слава


Черкаси – 9 березня, у 197-у річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, Черкаський драматичний театр покаже допрем’єрний показ нової вистави про останній період життя Великого Кобзаря – «Тарас. Слава». 10 березня цією ж постановкою черкаський театр відкриє Перший Всеукраїнський фестиваль шевченківських театрів.

Вистава «Тарас. Слава» – це остання частина драматичної поеми-тетралогії «Тарас» львівського поета Богдана Стельмаха, постановку якої на черкаській сцені здійснить український режисер Сергій Проскурня.

Наприкінці 80-их відомий режисер уже поставив дві п’єси Богдана Стельмаха про Тараса Шевченка, які йшли як дилогія у львівському Театрі юного глядача.

Пізніше автор поеми створив ще дві частини, і таким чином вклав у чотири п’єси все життя Тараса Шевченка від 6 років. Сергій Проскурня каже, що давно мріяв поставити усі частини п’єси на сцені одного театру. Нагода реалізувати цей задум випала у Черкасах. Режисер пояснює це історичною спорідненістю Шевченка з Черкащиною.

– Шевченко – це бренд Черкас, – говорить Сергій Проскурня. – І якщо брати у перспективі розвиток культурного туризму, який у нас ще тільки зароджується, то ми будемо мати дивовижну ситуацію, коли ми можемо поставити у Черкасах велике театральне полотно, епічну виставу, і про це знатиме увесь світ.

У планах режисера – поставити усю тетралогію до 2014 року, і в контексті ювілею – 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря – на сцені Черкаського драматичного театру презентувати велику виставу, тривалістю майже шість годин.

У всіх чотирьох виставах гратимуть різні актори. Виконавцем ролі Тараса Шевченка цього року буде відомий актор Київського Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Петро Панчук.

– Я вже мав якийсь досвід роботи над роллю Шевченка. Я не граю «образ Шевченка», я граю якесь своє розуміння і дотикаюся до цієї постаті, – говорить Петро Панчук. – Щоб грати «образ Шевченка», або «грати Шевченка», то це, мабуть, треба взяти рік часу, нічим іншим не займатися, детально дослідити усю інформацію, яка є про Шевченка. І тоді вже, можливо, можна буде говорити про «образ Шевченка».

10 березня вистава «Тарас. Слава» офіційно відкриє Перший фестиваль шевченківських театрів, який пройде від 10 до 13 березня у Черкасах. За словами директора Черкаського драматичного театру Володимира Осипова, основною ідеєю фестивалю є розкриття творчості Тараса Шевченка, тому тема Шевченка на сцені буде домінувати.

– Цього року це буде перша проба – Перший Всеукраїнський фестиваль шевченківських театрів, – розповідає Володимир Осипов. – Оскільки таких театрів, які мають ім’я Тараса Шевченка усього вісім в Україні, то ми плануємо проводити його раз на два роки.

У Всеукраїнському театральному фестивалі візьмуть участь Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка з прем’єрою «Тарас: Слава», Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка з виставою «Назар Стодоля», Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка з виставою «Відьма» та Харківський академічний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка з постановкою «Мина Мазайло».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG