Доступність посилання

ТОП новини

Портрет Тараса Шевченка і «захалявні книжечки»


Луганськ – У Луганську незвично відзначили 197-у річницю від дня народження Тараса Шевченка. В Луганському національному університеті, який носить ім’я Великого Кобзаря, створили його портрет. Для цього студенти використали маленькі книжечки різного кольору – аналог тих книг, в яких поет потайки писав на засланні.

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка продовжує вшановувати пам'ять Великого Кобзаря. Нещодавно у виші відкрили пам’ятник Шевченку, а сьогодні, у день народження поета, студенти зробили його портрет. На роботу пішло менше двох годин. Мозаїку складали за спеціальним ескізом із маленьких книжечок, розміром 10 на 10 сантиметрів. Саме в таких книжечках, які отримали назву «захалявні», Тарас Шевченко писав на засланні.

«Книжечки, які він писав, він міг ховати лише за халявами чобота. В нашому варіанті подано умовний розмір захалявної книжечки, оскільки справжня «захалявна книжечка» була ще меншою за обсягом, бо її знайшли б, коли проводили постійні обшуки», – пояснила доцент кафедри української літератури Луганського національного університету Ірина Бойцун.

Шевченко вийшов «позитивним» і «яскравим»

У своїх «захалявних книжечках» студенти вирішили написати лише один вірш – «Садок вишневий коло хати». Ініціатор акції Олена Лошакова каже, на відмінну від іншої поезії Шевченка періоду заслання, цей вірш створює весняний настрій. Додає оптимізму також кольорова гама портрета – помаранчевий і білий кольори.

«Відійшли від традиційних, коричневих, темних, чорних тонів, в яких як правило зображують Шевченка, і вибрали яскраві кольори – сонячні, весняні. Тобто максимально позитивна, максимально яскрава, така цікава робота», – розповіла Олена Лошакова.

Портрет може потрапити до Книги рекордів України

Портрет розмістили у холі головного корпусу університету. Тож кожен міг оцінити арт-проект і висловити свою думку. Студент із Китаю Шугуан запевняє: на зображені відразу впізнав Тараса Шевченка.

«Щось схоже, звісно. Коли я піднімався сюди, я одразу помітив, що це Тарас Шевченко. Про нього я знаю, що він поет відомий. Коли я був у Китаї, коли я ще не навчався у вашій країні, тоді я вже чув про нього», – зауважив Шугун.

Портрет вийшов чималеньким – понад 6 квадратних метрів. На створення такої мозаїки пішло 356 книжечок. У виші вважають, що цього буде досить, щоб потрапити у Книгу рекордів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG