Доступність посилання

ТОП новини

Освітянська профспілка закликає донецьких батьків до подальшої непокори


Донецк – Донецька профспілка працівників освіти розпочинає всеукраїнські протести проти закриття українських шкіл. Про це у четвер на черговій зустрічі з батьками школи 111 з українською мовою навчання повідомила голова Петровського відділку профспілки Наталія Чащина. З цієї школи почались масштабні протести батьків, що погрожували самоспаленням. Після цього їхніх дітей без батьківської згоди допитувала міліція. Тепер до протестувальників долучились і вчителі, адже влада досі не відмовилась від наміру закрити українські школи.

Після тримісячних протестів проти закриття україномовної школи №111, а також інших шкіл у Донецьку, позицію батьків офіційно підтримали і вчителі. 21-22 березня вони планують масштабні акції протесту в різних регіонах України.

«Ми всією профспілкою вийдемо, щоб Верховна Рада переглянула Закон про бюджет 2011 року з метою збільшення асигнувань на освіту. Для того, щоб не закривались школи ні у Львівській області, ні у Черкаській, ні в Запорізькій, де закривається також 25 шкіл. Біда у всіх одна, і стіною починаємо стояти», – повідомила голова Петровського районного відділку профспілки, вчителька Наталія Чащина.
Батьки також розповідають, що донеччан, які працюють на державних підприємствах, продовжують залякувати звільненнями у разі нових протестів. Через те освітянська профспілка пропонує перевести протест з локального рівня на всеукраїнський, під стіни Верховної ради


За її словами, жодні збори працівників освіти від початку року не обходились без обговорення теми оптимізації навчальних закладів. А про те, що в 2011 році будуть масштабні скорочення бюджету, освітянам було відомо ще восени. На думку Наталії Чащиної, єдиний шлях зберегти школи – це домогтись збільшення фінансування на всеукраїнському рівні.

Попри протести батьків і обіцянки народних депутатів підтримати школи, позиція донецьких чиновників досі не пом’якшилась. За словами начальника Петровського відділку освіти Лариси Фофанової, доля шкіл залежатиме не від волі батьків, а від наявності фінансування.

«Якщо фінансування не буде і все буде так само, то все одно буде питання про закриття школи. Тобто, є два варіанти. І це стосується не тільки школи №111, це стосується усіх шкіл. По-іншому не буде», – заявила батькам Фофанова.

Влада досі не вірить у можливість протесту

Саме з цієї школи розпочались масштабні протести батьків проти закриття шкіл. Втім, місцева влада досі не вірить реальності цих протестів. Так, помічниця голови Петровської райради Валентина Зернова заявляє, що погрози батьків про самоспалення були окозамилюванням.

«Крок за кроком ми бачимо брехню. Жінка, яка несла плакат про самоспалення, всю ніч не спала, у неї був приступ, вона навіть не знала, що їй такий плакат дали», – каже помічниця голова районної ради.

Між тим батьки запевняють, що слова Зернової не відповідають дійсності. Вони досі не відступають від погроз щодо самоспалення. Адже їхніх дітей у школі (як тільки почались протести) нелегітимно, без згоди батьків, допитувала міліція.

«Мій син прийшов зі школи, і розповідає: мама, була міліція. Почали усіх дітей опитувати, хто написав плакат, що підпалять школу. Опитували усіх дітей», – розказала мама учня п’ятого класу Ірина.

Донеччан, які працюють на державних підприємствах, продовжують залякувати звільненнями у разі нових протестів. Через те освітянська профспілка пропонує перевести протест з локального рівня на всеукраїнський, під стіни Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG