Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині презентували екскурсійні маршрути до Євро-2012


Сувеніри до Євро-2012, Харків
Сувеніри до Євро-2012, Харків

Харків – У кожному районі Харківської області планують розробити у середньому по три туристичні напрямки. Їх розподілять за тематикою – спортивні, історичні чи релігійні, та за типом мандрівки – велосипедні, автомобільні, або пішохідні. Найбільшою проблемою чиновники визнають недосконалість туристичної інфраструктури, але за рік обіцяють виправити ситуацію.

Туристичним центром Золочівського району, за задумом чиновників, має стати селище Сковородинівка, колишня Іванівка. Тут похований український філософ Григорій Сковорода. Його могила розташована під залишками семисотрічного дубу, де Сковорода любив розмірковувати про життя.

«...А це у нас філософська алея, яка називається «Філософія серця Сковороди». Перша скульптура називається «Шукач істини». Які ідеї Сковороди вона відображає? Що в кожній людині є дві натури – зовнішня і внутрішня, тварна і божественна...», – веде нас сковородинівськими стежками екскурсовод Валерій Манженко.

Щороку музей відвідують більше сорока тисяч туристів, переважно українці. Утім, є окрема екскурсія німецькою. Як каже директорка закладу Наталія Мицай, незабаром екскурсоводи візьмуться і за англійську. Різними мовами до Євро-2012 перекладуть і таблички під експонатами.

Ще одним місцем, що може привабити гостей Євро-2012 чиновники визначили меморіальний комплекс «Висота маршала Конєва» у Дергачівському районі, експозиція якого присвячена подіям Другої Світової. Найбільше туристів сюди приїжджає 9 травня та 23 серпня (День визволення Харкова). Здебільшого з країн СНД. Але останнім часом, за словами директора музею Володимира Гаврюшенка, побільшало туристів з Німеччини, Великобританії та навіть Китаю. Зазвичай туристичні групи приїжджають зі власними перекладачами, однак до Євро-2012 музей оголосив набір студентів факультетів іноземних мов.

Меморіальний комплекс «Висота маршала Конєва», Харків
Начальник обласного управління культури і туризму Дмитро Кузнєцов зізнається: самої лише експозиції для приваблення туристів замало. Чиновники пропонують влаштовувати на території меморіального комплексу популярні нині реконструкції історичних подій.

Туалети та дороги – біди Харківщини-туристичної

Найболючішою ж проблемою області залишається погано розвинена туристична інфраструктура.

«Зрозуміло, усі помітили, що в Сковородинівці існує потреба у цивізілізованому хоча б біо-туалеті, певного санвузла. Деякі ділянки траси на під’їзді…Великий автобус не так відчуває нерівності траси, але якщо людина приїде на автомобілі меншого класу, це викликатиме проблеми», – каже начальник управління культури та туризму Дмитро Кузнєцов.

Меморіальний комплекс «Висота маршала Конєва», Харків
Активну підготовку до Євро-2012 розпочали і в Чугуєві. У художній галереї імені Рєпіна днями вперше відкрили сувенірну лавку. До літа чиновники обіцяють встановити по області дороговкази із позначками про найцікавіші місця. Кажуть, за достатнього фінансування робота просуватиметься швидко. Наразі усім займається обласний туристично-інформаційний центр.

Для всіх туристів планують підготувати єдиний календар культурних заходів, які відбудуться в області у дні проведення Євро-2012 – iз 8 по 20 липня. До нього увійдуть виставки, театральні вистави та туристичні маршрути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG