Доступність посилання

ТОП новини

Росію непокоїть перспектива угоди України про вільну торгівлю з ЄС (огляд преси)


Київ – Перспектива підписання Україною угоди про зону вільної торгівлі чи асоціацію з Європейським Союзом непокоїть Росію. Свідченням цього, на думку журналістів газети «Україна молода», є погрози російського прем’єра Володимира Путіна, що, мовляв, після вступу України в зону вільної торгівлі з ЄС росіяни будуть змушені для неї «закрити кордон». На думку експертів газети, Митний союз на пострадянському просторі найвигідніший якраз Росії, тому вона часто й порушує цю тему. Водночас експерти нагадують, що ЄС – це 450 мільйонів багатих споживачів, а Росія – це 140 мільйонів бідних споживачів. Вигідність орієнтації на європейські ринки доводить найпростіша арифметика, наголошує видання.

Майбутні президентські вибори в Росії здатні породити «політичне цунамі» на пострадянському просторі, стверджує газета «День». Видання наголошує, що чинник України відіграватиме значну не лише зовнішньо-, а й внутрішньополітичну роль у російських виборах. Відтак українцям необхідно захищати власні інтереси. У цьому сенсі для української влади настає час Ч. Прогнози і поради газетярі пропонують у статті під назвою «Чи витримає Янукович удар?».

Міністерство соціальної політики готує пропозиції щодо запровадження так званих індикативних зарплат для бізнесу. Їх визначатимуть із розрахунку: мінімальна заробітна плата, збільшена на різний для керівників і працівників коефіцієнт залежно від галузі та регіону. Від запровадження індикативних зарплат урядовці очікують 25 мільярдів гривень додаткових надходжень у бюджет. Адже приватні підприємства сплачуватимуть податки та відрахування не з фактичної зарплати – часто мінімальної, а зі встановленої – індикативної. Однак, як зауважує «Газета по-українськи», подібні наміри урядовців не мають під собою ні юридичного, ні практичного механізмів реалізації. Адже не можна наказати підприємцеві, яку зарплату давати працівникам. Стаття має заголовок «Бізнес іще більше витрачатиметься на хабарі».

Україна сьогодні – найбільша транзитна зона нелегалів в СНД. Саме тут кількість нелегалів, які залишаються в країні, перевищує загальноєвропейські норми в 25 разів. За деякими прогнозами, вже в 2050 році 30% населення України становитимуть вихідці з Африки та Азії. Про наслідки неконтрольованої міграції розмірковує дописувач газети «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG