Доступність посилання

ТОП новини

Антимонопольний комітет обіцяє великі штрафи


Київ – Сьогодні Антимонопольний комітет має представити результати розслідування картельної змови на ринку нафтопродуктів. В антимонопольному комітеті заявляють, що мають намір оштрафувати на десятки мільйонів гривень найбільших операторів ринку. Натомість, експерти зазначають, що покарають ті компанії, які не зуміли захистити свої інтереси, тоді як найсильніші гравці ринку нафтопродуктів не постраждають.

Виступаючи перед представниками малого бізнесу, Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що сьогодні антимонопольний комітет ухвалить рішення щодо компаній, які вступили в змову і практично монопольно визначили ціну на нафтопродукти. У свою чергу, голова Антимонопольного комітету Василь Цушко заявив, що штрафи у справі про збільшення роздрібних цін на бензин і дизельне паливо у період з грудня 2010 по січень 2011 року складуть десятки мільйонів гривень.

«Ми плануємо ухвалити рішення у справі з ознак антиконкурентних узгоджених дій щодо трьох основних операторів ринку, – зазначив перший заступник голови антимонопольного комітету Юрій Кравченко в інтерв’ю Радіо Свобода. – Це компанії, які працюють під відомими брендами WOG, ОККО і Shell».

Покарають офірних цапів?

Натомість, експерти зазначають, що потужніші компанії, які мають російське походження та контролюють більшу частину ринку, уникли проблем. Координатор із питань реалізації меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук зазначає, що Антимонопольний комітет опинився в доволі складній ситуації через невизначеність правил на ринку та дії лобістів, а тому змушений буде знайти цапа відбувайла.

«Можемо собі лише уявити, скільки дзвінків у Антимонопольному комітеті приймали на годину: аби вони не чіпали жодного з гравців ринку нафтопродуктів, – каже пан Тодійчук. – Все зведеться до того, що оштрафують трьох найменш захищених трейдерів, а ціни як були, так і залишаться».

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін вважає, що урядова політика веде до зворотніх наслідків, ніж ті, що декларує влада.

«Уряд намагається змусити імпортерів знизити ціни. Але насправді галузева політика Мінпаливенерго суперечить політиці Антимонопольного комітету, тому що урядова експертна рада якраз і встановлює рівень цін. Тобто, уряд фактично заохочує виробників і продавців втримували ціни на певному рівні. Що це, як не змова?», – сказав експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Миколи Азарова, уряд робить все можливе для збільшення виробництва нафтопродуктів на вітчизняних нафтопереробних заводах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG