Доступність посилання

ТОП новини

Юлію Тимошенко зустріли у Брюсселі не як злочинця


Брюссель – Голова української опозиційної партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, нарешті приїхавши до Брюсселя, у четвер зустрілася із єврокомісаром з питань розширення та численними політиками, а також виступила на саміті Європейської народної партії, найбільшого політичного об’єднання Євросоюзу. Генпрокуратура у Києві дозволила Юлії Тимошенко виїзд за кордон тільки тиждень тому, коли були завершені слідчі дії у порушених проти неї кримінальних справах.

У середовищі європейських політиків колишній Прем’єр-міністр, голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко сприймається як лідер провідної опозиційної сили України та якоюсь мірою як жертва переслідувань нинішньої влади.

Після зустрічі з єврокомісаром з питань розширення Штефаном Філе Тимошенко заявила про те, що опозиція братиме участь в аналізі проектів та документів, які український уряд готуватиме до підпису із ЄС.

На необхідності залучення всіх політичних сил, зокрема, української опозиції до реформ в Україні та співробітництва між Україною й ЄС наголошують багато європейських політиків.

Янукович втрачає рейтинги – євродепутат

Німецький євродепутат від Європейської народної партії Міхаель Ґалер в інтерв’ю Радіо Свобода критично оцінив дії нинішньої української влади.

«Якщо Україна хоче наблизитися до ЄС, політична культура цієї держави повинна змінитися, – зауважив він. – Ми бачимо, що, за опитуваннями, популярність пана Януковича суттєво впала. Він незначно випереджає Тимошенко. Причина у багатьох невиконаних обіцянках (Президента) й у тому, що силові структури шантажують і тиснуть на громадян».

Міхаель Ґалер також висловив переконання, що рейтинг Януковича порівняно з Тимошенко й надалі продовжуватиме падати.

Але з чим приїхала до Брюсселя Юлія Тимошенко? Лідер «Батьківщини» пояснює, що нинішня українська влада не виконує порядку денного стосовно підготовки та укладення з Європейським Союзом угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Про це Тимошенко написала на своїй сторінці у Twitter.

А журналістам вона заявила: «Сьогодні я у Європейському Союзі, у Брюсселі, для того, щоб не зупинити рух України до Євросоюзу і щоб зупинити той процес, який сьогодні нав’язує нова влада Україні. Це – зворотній щодо європейської інтеграції рух».

«Українські суди використовують як інструмент залякування опозиції» – Мартенс

Факт судового переслідування лідера української опозиційної партії у брюссельських установах трактують як використання нинішньою владою силових структур для тиску на опонентів. Зрозуміло, що якби у Брюсселі були переконані в тому, що Юлія Тимошенко – злочинець, то з нею не призначали б жодних офіційних зустрічей. Натомість вона мала годинну розмову з членом Європейської комісії, багатьма провідними політиками. До того ж у п’ятницю у неї запланована зустріч із головою Європарламенту Єжи Бузеком.

Комісар Штефан Філе в офіційній заяві після бесіди із головою партії «Батьківщина», зокрема, зауважив, що використання кримінального законодавства з політичною метою неприпустиме, а у справі дотримання прав людини й демократичних принципів компромісів бути не може. Філе в черговий раз додав, що «темпи й глибина зближення Євросоюзу та України визначатимуться саме рівнем поваги до цих цінностей».

Доволі потужну підтримку Юлії Тимошенко та її партії й критику нинішньої української влади висловив ще й голова Європейської народної партії Вілфрід Мартенс.

«Європейська народна партія глибоко занепокоєна збільшенням кількості свідчень того, що українська судова система й правоохоронні органи все більше використовуються українською владою як політичний інструмент для залякування та переслідувань опозиції, громадянського суспільства і засобів масової інформації», – зауважив впливовий європейський політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG