Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада-2022: більше схоже на прожект?


Українські олімпійці на Зимових іграх 2010 року в Ванкувері. Чи пройдуть у 2022-му в Карпатах?
Українські олімпійці на Зимових іграх 2010 року в Ванкувері. Чи пройдуть у 2022-му в Карпатах?

Київ – Україна ще не встигла побудувати всі об’єкти до Євро-2012, а урядовці вже лобіюють амбіційніший проект. Віце-прем’єр Борис Колесніков вважає можливою організацію в Карпатах зимової Олімпіади 2022 року. Спортивні чиновники переконані, що подання заявки на проведення може бути корисним, навіть у разі програшу на конкурсі.

Лобіст ідеї «білої» Олімпіади Борис Колесніков називає Олімпійські ігри 2022 року «маяком». У нещодавньому інтерв’ю «Українській правді» він заявив: «Ми ніколи не зробимо Карпати європейським курортом, якщо не проведемо там турнір такого значення».

Але на шляху до цього чимало проблем. Головна – відсутність належної спортивної інфраструктури. Навіть найпопулярніший український зимовий вид, біатлон, не має арени світового рівня.

Президент Федерації біатлону Володимир Бринзак каже: «Українська біатлонна федерація – єдина з двадцяти найсильніших у світі, яка не має ліцензії на спортивний комплекс, не може проводити міжнародних змагань. Польща, Литва, Білорусь, Латвія, Естонія – всі держави навколо нас мають ліцензовані комплекси, тільки ми не маємо. Для нас це питання номер один. У планах уряду є будівництво лижно-біатлонного комплексу в Тисовці, яке має розпочатися навесні наступного року».

За словами Бринзака, порівняно з витратами на Євро-2012 ідеться про незначну суму – 5–6 мільйонів євро.

Срібна і бронзова призерка цьогорічного чемпіонату світу з біатлону Віта Семеренко цілком могла б виступити на домашній Олімпіаді. 2022 року їй буде 36, а в сучасному біатлоні цей вік – іще не межа. Наприклад, 38-річна шведка Анна Карін Зідек зібрала солідну колекцію нагород у сезоні, який закінчився місяць тому.

Сама Віта Семеренко поки що лише мріє про карпатські старти найвищого рівня. «І мені, і моїм колегам по команді було б дуже приємно закінчити свою кар’єру на українській землі», – каже вона. На жаль, від самих спортсменів тут мало що залежить.

Олімпійський принцип: головне – не перемога, а участь

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка каже, що амбіційний проект може вирішити багато проблем карпатського регіону. «Ці плани повинні нам дати можливість збудувати інфраструктуру. Це стратегічно для країни позитивно – розбудова Карпат повинна бути пріоритетним напрямком. Це та програма, яка дасть додатково багато робочих місць», – вважає він.

Інтонації спортивних функціонерів зараз говорять краще за слова. Ідея Олімпіади-2022 поки що нагадує думки анекдотичного півня – не дожену, то хоч зігріюся.

Втім, у чемпіонат Європи з футболу 2012 року в Україні і Польщі теж мало хто вірив, аж доки президент УЄФА Мішель Платіні не розкрив секретний конверт.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG