Доступність посилання

ТОП новини

Сланцевий газ: чи буде Україна енергонезалежною


Київ – За найближче десятиліття Україна зможе відмовитися від більшої частини імпортного блакитного палива за рахунок видобутку власного сланцевого та вугільного газу, заявив Радіо Свобода міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. За попередніми оцінками покладів нетрадиційних видів газу, Україні їх мало б вистачити на декілька тисячоліть, стверджують геологи. Натомість незалежні експерти констатують, що на сьогодні уряд не створив умов для залучення інвестицій та сучасних технологій, потрібних для видобутку сланцевого газу.

В Україні триває оцінка покладів сланцевого, вугільного та інших альтернативних видів газу з залученням українських та закордонних фахівців. Вона передбачена Меморандумом про взаєморозуміння стосовно нетрадиційних джерел газу, який на початку року підписали уряди України та США.

Для детальнішого вивчення своїх надр Україна найближчим часом придбає у європейських виробників сучасну техніку для дослідного буріння, заявив Радіо Свобода міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Однак уже зараз, за його словами, підтверджені запаси газу дозволяють говорити про енергетичну незалежність України.

«Це новий вид копалин, який ми нині класифікуємо. Сподіваюся, що за три-чотири роки ми завершимо дослідне буріння і почнемо видобуток. – Якщо упродовж 10 років компанії, які видобуватимуть сланцевий газ в Україні, сумлінно вкладатимуть у це кошти, то за десять років країна отримає величезний поштовх до енергетичної незалежності», – заявив міністр.

В Україні вже знайшли 30 трильйонів кубометрів газу – геологи

Сланцевий газ – не єдиний альтернативний вид блакитного палива, поклади якого вивчаються, пояснює заступник голови Державної геологічної служби України Дмитро Гурський. За його словами, українські та зарубіжні фахівці оцінили лише частину української території, але й уже віднайдені запаси в десятки тисяч разів більші за річний обсяг споживання газу в Україні.

«Попередня оцінка території Поділля, Полісся та Західної України свідчить про ресурсний потенціал у 8–10 трильйонів кубометрів сланцевого газу. Наші оцінки збігаються з розрахунками норвезьких, італійських, американських компаній. У Донецько-Придніпровському регіоні – така ж кількість сланцевого газу. Газ метан, який міститься у цьому регіоні у вугільних пластах та поруч із ними, – ще 11,5 трильйонів кубометрів. Проект із вивчення родовищ триває», – каже фахівець.

Геолог стверджує, що швидкість розробки віднайдених родовищ залежатиме від компаній, які виграють аукціони на користування надрами. За його оцінками, перші кубометри сланцевого газу Україна отримає не раніше, аніж через 5 років.

А от вугільний газ, метан, за його словами, вже видобувають, зокрема, на шахті імені Засядька в Донецьку.

«Видобудок метану іде, і ми можемо його нарощувати. Можливості для цього передбачає закон про розвиток мінерально-сировинної бази. За 5 років ми можемо збільшити видобуток метану до 8 мільйонів кубометрів на рік», – говорить Дмитро Гурський.

Щоб освоїти «альтернативний» газ, уряд має працювати в іншому напрямку – експерт

Альтернативні поклади газу в Україні дійсно є перспективними, вважає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Однак, на його думку, влада не створила належних умов для видобутку нетрадиційного разу а відтак і для енергетичної незалежності. «Щоб видобувати сланцевий газ зараз, Сполучені Штати, для прикладу, ішли до цього декілька десятиліть. В Україні немає технологій горизонтального буріння та відповідних інвестицій, для них не створені умови», – каже він.

«Якщо розуміти під умовами для інвестора пропозиції українських урядовців розробляти нові поклади спільно з Росією, то в неї теж немає ані досвіду, ані технологій», – наголошує експерт.

Він прогнозує, що видобуток нетрадиційного газу в заявлені владою терміни можливий лише за умови системних та ефективних дій уряду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG